Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και ολόκληρο το φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων με αιχμή το Σκοπιανό, το Κυπριακό και το ζήτημα της εγχώριας τρομοκρατίας αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει σήμερα στην Ουάσιγκτον ο Βαγγέλης Βενιζέλος με τον ομόλογό του Τζον Κέρι καθώς και με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου.
Στην πρώτη επίσημη συνάντηση του Βαγγέλη Βενιζέλου με τον Τζον Κέρι αναμένεται ακόμη να γίνει αναλυτική ενημέρωση για την πορεία της οικονομίας και για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ. Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να γίνει από τους Αμερικανούς στην επανεμφάνιση της εγχώριας τρομοκρατίας με αφορμή την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, η οποία έχει προκαλέσει ενόχληση στην Ουάσιγκτον, καθώς έχει ξυπνήσει τις μνήμες της δράσης της 17Ν.
Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης αναμένεται να αφιερωθεί στο Σκοπιανό, το οποίο βρίσκεται μεν σε στασιμότητα, στο παρασκήνιο όμως εκδηλώνεται κινητικότητα προκειμένου το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στην Ουαλία. Υπενθυμίζεται ότι Βενιζέλος και Κέρι είχαν συζητήσει για το Σκοπιανό και στην άτυπη συνάντηση που είχαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες, στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
Οι εξελίξεις στην Τουρκία, οι οποίες προκαλούν προβληματισμό τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στην Αθήνα, είναι ακόμη ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στη συνάντηση. Δεδομένου ότι οι Αμερικανοί έχουν καταστήσει σαφές προς όλους τους εμπλεκομένους ότι επιθυμούν την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και του αδιεξόδου που διαφαίνεται από την αδυναμία των δύο πλευρών στο νησί να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν για την επανέναρξη των συνομιλιών, δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν η αμερικανική πλευρά ζητήσει την ενεργότερη εμπλοκή της Αθήνας. Εναν τέτοιο ρόλο φαίνεται να αναμένει από την ελληνική πλευρά και η Αγκυρα, καθώς τον περασμένο Σεπτέμβριο οι Ευ. Βενιζέλος και Α. Νταβούτογλου συμφώνησαν να πραγματοποιηθούν στην Αθήνα και στην Αγκυρα «χιαστί» συνομιλίες με τον τουρκοκύπριο και τον ελληνοκύπριο διαπραγματευτή αντίστοιχα, όμως τα ραντεβού δεν έχουν ακόμη οριστεί.
Την ίδια ώρα, εξαιτίας και της αναταραχής στην ευρύτερη περιοχή που αναδεικνύει την Ελλάδα σε άξονα σταθερότητας, η ελληνική πλευρά δεν κρύβει ότι διεκδικεί την ανάληψη στρατηγικού ρόλου σε αυτή την κρίσιμη φάση. Η διπλωματική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Αθήνα για τον αποκλεισμό της Μεσογείου από την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον αμερικανό ομόλογό του, ενώ θα τεθεί ενώπιον των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης την ερχόμενη Δευτέρα, θα πρέπει να ιδωθεί υπό αυτό το πρίσμα.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ. Ως ιδιαίτερα σημαντικό κρίνουν διπλωματικοί κύκλοι και το ραντεβού που θα έχει σήμερα ο Βαγγέλης Βενιζέλος με τον Τζακ Λιου σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Βερολίνο. Σημειώνεται ότι ο κ. Λιου κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά τον περασμένο Ιούλιο είχε μεταφέρει τη στήριξη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα. Πρόσφατα μάλιστα, κατά την ευρωπαϊκή περιοδεία που πραγματοποίησε στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πορτογαλία, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες προέχει η αποκατάσταση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από