Τα αποκαλυπτήρια της εμπλοκής της οικογένειας Καμμένου με οφσόρ εταιρείες στην υπόθεση του σκάφους «Ηλιάτορας» κάνει το ΣΔΟΕ, επιβεβαιώνοντας την έρευνα των «ΝΕΩΝ» (4-6 Ιουλίου 2013). Η δημοσιοποίηση της αναφοράς των ελεγκτών από την ιστοσελίδα parapolitika.gr εκθέτει τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ο οποίος με δημόσιες δηλώσεις είχε σπεύσει να διαψεύσει τις αποκαλύψεις!

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά το parapolitika.gr, «από την αναφορά των ελεγκτών του ΣΔΟΕ προκύπτουν σωρεία ερωτημάτων και φορολογικών παραβάσεων, τις οποίες ερευνούν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο πολυσέλιδο πόρισμα, ο κ. Ηλίας Καμμένος ελέγχεται διότι φέρεται να είχε αποκρύψει, σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, από τη φορολογική του δήλωση την ύπαρξη του σκάφους».

Συγκεκριμένα, στην αναφορά του ΣΔΟΕ επισημαίνεται, όπως προκύπτει από τα αντίγραφα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, «ότι το συγκεκριμένο σκάφος είχε δηλωθεί για πρώτη φορά από τον Ηλία Καμμένο (σ.σ. τον πατέρα του προέδρου των ΑΝΕΛ) το οικονομικό έτος 2010 (δηλαδή χρήση του 2009)». Στη συνέχεια οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ επεσήμαναν ότι «στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικών ετών 2005-2009 δεν εμφανίζεται η χρήση του σκάφους με την επωνυμία Ηλιάτορας». Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι η λέξη «χρήση» στο πόρισμα είναι τονισμένη με εντονότερη γραμμοσκίαση από το υπόλοιπο κείμενο. Και αμέσως μετά αναφέρουν: «Από τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας (ιδιωτικό συμφωνητικό), ο Ηλίας Καμμένος έχει τη χρήση τού εν λόγω σκάφους από το έτος 1996, γεγονός που επιβεβαιώνει και ο ίδιος στο υπόμνημά του. Η περίπτωση αυτή της χρήσης του σκάφους ελέγχεται από την αρμόδια υπηρεσία».

Στο υπόμνημά του, που περιλαμβάνεται στο πόρισμα, ο Ηλίας Καμμένος δηλώνει ανάμεσα σε άλλα: «Πρέπει να σημειωθεί ότι είχα κάποιες φορές επιτρέψει στον γιο μου Πάνο να χρησιμοποιήσει το σκάφος, επιβαίνοντας αυτού με την οικογένειά του και ως καπετάνιος, με επιβαίνοντα –σχεδόν πάντοτε –και εμένα».

Στο δημοσίευμα του parapolitika.gr τονίζεται ότι τα ερωτήματα που προκύπτουν στρέφονται και «προς το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι συγκεκριμένες ημερομηνίες, καθώς το επίμαχο χρονικό διάστημα που αναφέρεται στο υπόμνημα ότι έγινε απόκρυψη του σκάφους του κ. Ηλία Καμμένου από τα φορολογικά του στοιχεία, αρμόδιος υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ήταν ο γιος του, Πάνος Καμμένος».

Από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην αναφορά του ΣΔΟΕ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το εξής: ενώ η οφσόρ Cass Corporation με έδρα τη Νήσο Μαν, η οποία εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτρια του «Iliatoras of London», είχε παύσει τη λειτουργία της τον Μάρτιο του 2010, δηλώθηκε ως ιδιοκτήτρια στο πάρκινγκ όπου αποσύρθηκε το σκάφος δύο ολόκληρα χρόνια μετά, το 2012! Μάλιστα στο Βιβλίο Εισερχομένων Σκαφών της επιχείρησης πάρκινγκ δεν υπήρχαν καταγεγραμμένες αποδείξεις για το «Iliatoras». Σε σχετική ερώτηση των ελεγκτών προς τον προϊστάμενο του πάρκινγκ, εκείνος απάντησε, όπως σημειώνεται στο πόρισμα, πως «ο αναφερόμενος ως πληρεξούσιος της εταιρείας Καμμένος Ηλίας δεν είχε επικοινωνήσει καθόλου μαζί του και δεν τον είχε πληρώσει, με συνέπεια ο ίδιος να μην εκδώσει την απαιτούμενη Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών». Επίσης, στο πόρισμα του ΣΔΟΕ περιλαμβάνεται εκτύπωση ηλεκτρονικού αρχείου του Δήμου Γλυφάδας για το «Iliatoras» όπου φαίνεται ότι «οφείλει για το 2011 (4.817,25 ευρώ) και δεν υπάρχουν έγγραφα».