Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων για μεγαλύτερη διαφάνεια στις αμυντικές προμήθειες, στα πρότυπα που αυτή λειτουργεί στην Ελληνική Αστυνομία, επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, μαζί με νομοσχέδιο που προτείνει αλλαγές στο σύστημα προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία.

Σε σχετική ενημέρωση που έκανε χθες στους διαπιστευμένους στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας συντάκτες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ερωτηθείς για το θέμα της διαφάνειας στις Ενοπλες Δυνάμεις αποκάλυψε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο νόμου για Αδιάφθορους, οι οποίοι θα διερευνούν τις όποιες καταγγελίες ή υποψίες υπάρχουν σε θέματα προμηθειών. Το εν λόγω σχέδιο δεν πρέπει να θεωρείται ανεξάρτητο από τη στενότερη συνεργασία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με τη Δικαιοσύνη, η οποία σηματοδοτήθηκε και από το προχθεσινό ραντεβού του κ. Αβραμόπουλου με τον Εθνικό Συντονιστή κατά της Διαφθοράς, εισαγγελέα Ιωάννη Τέντε.

«Δεν πάσχω από συντεχνιακό σύνδρομο. Οι δικαστές δεν είναι κενό σώμα, κανονικά έπρεπε να ενθαρρύνουμε όλα αυτά τα χρόνια τον έλεγχο», είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ερωτηθείς για την άποψή του για τη διαδικασία κάθαρσης στον χώρο των εξοπλισμών. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι προωθεί σχέδιο νόμου για την αλλαγή του συστήματος προμηθειών, ώστε να υπάρχει η σχετική ευελιξία στα επιτελεία και να μην παρατηρούνται φαινόμενα μεγάλων καθυστερήσεων σε τυπικές διαδικασίες αλλαγής αναγκαίων ανταλλακτικών.

ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ. Ερωτηθείς σχετικά με τις κρίσεις στην πυραμίδα των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες αναμένονται τον ερχόμενο Μάρτιο –όπερ σημαίνει ότι οι αρχηγοί θα πρέπει να αλλάξουν νωρίτερα –ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε: «Μη διανοηθεί κανείς να παρέμβει στο παρασκήνιο. Εχουμε γνώση και άποψη για να λάβουμε τις αποφάσεις», εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι τις αποφάσεις θα τις λάβει ο ίδιος μαζί με τον Πρωθυπουργό.

Σε ό,τι αφορά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΕΘΑ, σύντομα πλησιάζει και το τέλος της Στρατονομίας. Η ηγεσία του υπουργείου θεωρεί το μοντέλο της Στρατονομίας ξεπερασμένο, γι’ αυτό και προωθεί Αστυνομία Ενόπλων Δυνάμεων.

Π. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Θα καταθέσει λίστα με μίζες

Αναλυτική λίστα με τις εισροές και εκροές των 18 εκατομμυρίων ευρώ από τροφοδότη λογαριασμό σε τράπεζα του Λονδίνου αναμένεται να καταθέσει στους ανακριτές κατάτης Διαφθοράς ο εκπρόσωποςτης γερμανικής εταιρείας

Αtlas Παναγιώτης Ευσταθίου,ο οποίος περιμένει την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για την τελική ποινική του μεταχείριση στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.Χθες οι ανακριτές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης εις βάρος του κατηγορουμένου για τις μίζες στα υποβρύχια Αλέξανδρου Αβατάγγελου λόγω παραβίασης περιοριστικών όρων. Ο κατηγορούμενος μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος με τον όρο να πληρώσει εγγύηση 500.000 ευρώ, χωρίς όμως να έχει καταβάλει μέχρι χθες τα χρήματα όπως είχε υποχρέωση.