Τους κεντρικούς πολιτικούς στόχους της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Κομισιόν καθώς και τις προτάσεις του για τον εκδημοκρατισμό των ευρωπαϊκών θεσμών αναμένεται να αναπτύξει ο Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο στο Αμερσφορντ της Ολλανδίας, τον πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής προεκλογικής του εκστρατείας, και μάλιστα από την έδρα του ολλανδικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (SP).

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει προσκληθεί να μιλήσει σε συνέδριο με θέμα τον εκδημοκρατισμό της οικονομίας και της κοινωνίας, θα βρεθεί ενώπιον 40 εκπροσώπων δώδεκα κομμάτων της Νέας Ευρωπαϊκής Αριστεράς και πλήθος μελών του SP. Ανάμεσά τους θα βρίσκονται ο πρόεδρος του SP και διοργανωτής της συνάντησης Εμίλ Ρούμερ, η Κάτια Κίπινγκ, επικεφαλής του γερμανικού Die Linke, ο Γιόνας Σγόστεντ, πρόεδρος του σουηδικού Vänsterpartiet, η πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς Γκαμπριέλα Ζίμερ, ο Γιώργος Λουκαΐδης από το ΑΚΕΛ, ο Σιν Ολιβερ από το ιρλανδικό Σιν Φέιν, αλλά και εκπρόσωποι αριστερών κομμάτων από τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Ισλανδία. Η συμμετοχή ως επί το πλείστον κομμάτων από χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά αποτελεί, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ευκαιρία να αναδείξει ο κ. Τσίπρας την πάγια θέση του ότι «είναι υποψήφιος όλης της Ευρώπης και όχι μόνο του Νότου».

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει μέρος στην άτυπη συνάντηση των εκπροσώπων των δώδεκα κομμάτων, που πραγματοποιείται παράλληλα με το συνέδριο, ενώ θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ορισμένους προκειμένου να προωθήσει καλύτερα την υποψηφιότητά του. Αλλωστε, όπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας του SP Χανς βαν Χέινινχεν, «θεωρούμε ότι η υποψηφιότητα Τσίπρα μπορεί να κινητοποιήσει τον διάλογο για το πώς κυβερνάται η Ευρώπη σήμερα και να δώσει έμφαση στην ανάγκη αλλαγής της πολιτικής».

Η ΚΡΙΣΗ. Στην κορυφή της ατζέντας της άτυπης συνάντησης, την οποία διοργανώνει ετησίως τα τελευταία επτά χρόνια το SP με στόχο τη δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας θέσεων των κομμάτων της νέας ευρωπαϊκής Αριστεράς, βρίσκονται η οικονομική κρίση, αλλά και οι επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Δεν αποκλείεται, όμως, στη συζήτηση να περιληφθεί και το ζήτημα του ευρωπαϊκού χρέους σε περίπτωση που τεθεί από τους ομιλητές του συνεδρίου. Οι άλλοι τρεις ομιλητές είναι Ολλανδοί: ο οικονομολόγος από το Πανεπιστήμιο Εράσμους Αριο Κλάμερ, ο οποίος είναι αντίθετος στο ευρώ, ο πρώην υπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος και φιλελεύθερος Πίτερ Βινσένιους και ο Γιος ντε Μπλοκ, ο οποίος θεωρείται ειδικός σε ζητήματα γειτονίας.