Το χρονολόγιο των δράσεων της Τραπέζης της Ελλάδος στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ξεκινώντας από το 2006 παρουσίασε ο διοικητής της Γιώργος Προβόπουλος στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Ο κ. Προβόπουλος υπεραμύνθηκε των πρακτικών που ακολούθησε αναφέροντας ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος έπραξε αυτό που έπρεπε να πράξει - τα δέοντα», ενώ παράλληλα επέρριψε ευθύνες στη διοίκηση Φιλιππίδη, καθώς όπως ανέφερε και το πόρισμα της BlackRock άσκησε ιδιαίτερα «επιθετική» πολιτική. Επιπλέον, υπεράσπισε την απόφαση να σπάσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, ανεξάρτητα μάλιστα από τις επιπτώσεις του κουρέματος των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι η ΤτΕ εξήντλησε εγκαίρως τις δυνατότητες που της παρέχονται από το θεσμικό πλαίσιο, ενώ προειδοποίησε ότι «μεμονωμένες περιπτώσεις δεν πρέπει να αποτελούν αφορμή για σχόλια γενίκευσης που δίνουν την εσφαλμένη εντύπωση ενός σαθρού τραπεζικού συστήματος. Τέτοια σχόλια υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των καταθετών και ακυρώνουν τις δυνατότητες ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας». Προσέθεσε μάλιστα ότι «ενδεχόμενο κλίμα φοβίας θα οδηγούσε σε εξαιρετικά επιζήμια αποτελέσματα για τη χώρα».
Επιστρέφοντας στο θέμα των ελέγχων, όπως ανέφερε, αυτοί διενεργήθηκαν ήδη από το 2006 και συνεχίστηκαν το 2007 και το 2008. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρέωσε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να σταθμίζει τις επενδύσεις του σε σύνθετα προϊόντα με υψηλό δείκτη κινδύνου και ζήτησε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του.
Εντούτοις, στις αρχές του 2009 η Τράπεζα της Ελλάδος διαπίστωσε - χωρίς μάλιστα να έχει κάποια προηγούμενη ενημέρωση - την αλλαγή του επιχειρηματικού σχεδίου της τράπεζας και τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου απαγόρευσε στο ΤΤ να χορηγήσει περαιτέρω επιχειρηματικά δάνεια.
Από την πλευρά του, τον Ιούλιο του 2009 το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ενημέρωσε την ΤτΕ για διορθωτικές ενέργειες που έκανε και την πρόθεσή του να επεκταθεί στον τομέα των επιχειρηματικών δανείων. Η ΤτΕ, με τη σειρά της, ζήτησε αυτό να γίνει μόνο έπειτα από επιτόπιο έλεγχο και εφόσον διαπιστωνόταν η απαιτούμενη επάρκεια. 
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ. Επιπλέον, το 2010 επιβλήθηκε περιορισμός που προέβλεπε ότι τα επιχειρηματικά δάνεια μπορούν να δίνονται, αλλά μόνο σε εταιρείες με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση ή στο πλαίσιο κοινοπρακτικών δανείων.
Ως προς το θέμα των ελέγχων της BlackRock που έγιναν στις ελληνικές τράπεζες το 2011, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι ενώ προέκυψαν πιθανές ζημιές 7% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου, το ποσοστό των εκτιμώμενων ζημιών για τα επιχειρηματικά δάνεια ήταν 33%! Μάλιστα, το ποσοστό αυτό αφορούσε νέα δάνεια, τα οποία «δεν είχαν ωριμάσει», ενώ και η ίδια η BlackRock χαρακτήρισε «επιθετική» την τακτική αυτή.
ΝΕΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ. Τέλος, το 2012 διενεργήθηκε και νέος έλεγχος από τον οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Προβόπουλος, «προέκυψαν ερωτηματικά και σκιές για τις οποίες, ως ωφείλαμε, ενημερώσαμε την Αρχή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που συγκέντρωσε στοιχεία και διαβίβασε τα πορίσματα στην Εισαγγελία και ακολούθησαν όσα ακολούθησαν». Ο κ. Προβόπουλος διευκρίνισε, επίσης, ότι η ΤτΕ «δεν εμπλέκεται στις αποφάσεις χορήγησης τραπεζικών δανείων». «Δεν είναι μια άτυπη προεγκρίνουσα Αρχή. Η εγκριτική διαδικασία είναι εσωτερική ευθύνη. Εμείς από δειγματοληπτικούς ελέγχους διαπιστώνουμε αν εφαρμόζεται το εποπτικό πλαίσιο», είπε, προσθέτοντας ότι τα βήματα που ακολουθούνται στη συνέχεια αφορούν τις δικαστικές Αρχές.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από