Πρεμιέρα κάνουν τον Φεβρουάριο τα νέα πρόστιμα-φωτιά που επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης ΦΠΑ, την ώρα που ήδη έχουν ενεργοποιηθεί από τις αρχές του έτους βαριές ποινές για όσους καθυστερούν να πληρώσουν τις οφειλές τους σε φόρους. Πρόκειται για επιβαρύνσεις που αρχίζουν από 10% για δύο μήνες καθυστέρηση στην εξόφληση οφειλής και φθάνουν το 30% για ληξιπρόθεσμες οφειλές δύο ετών, ενώ σ’ αυτά θα πρέπει να υπολογιστεί για πρώτη φορά και τόκος 0,7% τον μήνα!

Με τα μέτρα αυτά το υπουργείο Οικονομικών σκληραίνει τη στάση του απέναντι σε όσους «ξεχνούν» να υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ καθώς και στους ασυνεπείς οφειλέτες του Δημοσίου, επιδιώκοντας να αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Ενδεικτικό είναι ότι με βάση τα στοιχεία από τις εφορίες οι δύο στις δέκα επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν υποβάλλουν στην ώρα τους δηλώσεις ΦΠΑ ενώ 2,6 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.Σε ό,τι αφορά τις εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ, τα νέα πρόστιμα που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι και συμπληρώθηκαν στο τέλος Δεκεμβρίου ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου αλλά πρακτικά μπαίνουν σε εφαρμογή από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που θα υποβάλουν οι επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία τον Φεβρουάριο.

Αν οι υπόχρεοι υποβάλουν έστω και με μία ημέρα καθυστέρηση τις δηλώσεις ΦΠΑ, θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα από 1.000 έως και 2.500 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων, ενώ στην περίπτωση χρεωστικής δήλωσης επιβάλλεται και πρόστιμο ίσο με την αξία του φόρου. Αν υποθέσουμε πως μια επιχείρηση με διπλογραφικά βιβλία (πρώην Γ’ κατηγορίας) υποβάλει χρεωστική δήλωση ΦΠΑ 500 ευρώ την επομένη της προθεσμίας, τότε θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 2.500 ευρώ και τον διπλό φόρο, άρα συνολικά 3.500 ευρώ.

Αν ο φορολογούμενος υποπέσει στο ίδιο παράπτωμα, εντός πενταετίας, δεύτερη φορά, το χιλιάρικο –το οποίο επιβάλλεται για υπόχρεους με βιβλία Β’ κατηγορίας –διπλασιάζεται όπως και το πρόστιμο των 2.500 ευρώ, ενώ αν συμβεί και τρίτη φορά καθυστέρηση στην υποβολή δήλωσης, το αρχικό πρόστιμο τετραπλασιάζεται.

Στα παραπάνω πρόστιμα έρχονται να προστεθούν και οι ποινές που εφαρμόζονται για εκπρόθεσμη πληρωμή του φόρου. Από την πρώτη ημέρα της καθυστέρησης εξόφλησης αρχίζει να μετρά ετήσιο επιτόκιο 8,76%, αν παρέλθει δίμηνο επιβάλλεται πρόστιμο 10% επί της αρχικής οφειλής, αν περάσει χρόνος το πρόστιμο ανεβαίνει στο 20% και στη διετία φθάνει το 30%.

Η αυστηρότητα των προστίμων αναγνωρίζεται ακόμα και εντός των κόλπων του οικονομικού επιτελείου. Υψηλόβαθμο στέλεχος θεωρεί ότι την πρώτη φορά που καθυστερεί ένας φορολογούμενος να υποβάλει δήλωση ΦΠΑ, θα έπρεπε να του χαρίζεται το πρόστιμο.
Τέλος στο 10ευρω με τη δήλωση ΦΠΑ

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή διάταξη νόμου με την οποία θα καταργείται η υποχρέωση καταβολής ελάχιστου ποσού 10 ευρώ με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ. Εξετάζεται παράλληλα το ενδεχόμενο αλλαγής της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης από τις 20 στις 26 κάθε μήνα. Στη συνέχεια ο υπόχρεος θα μπορεί να πληρώσει τις οφειλές του σε δύο δόσεις, μία έως το τέλος του μήνα υποβολής της δήλωσης και μία έως το τέλος του επόμενου μήνα. Η δεύτερη δόση θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 2%.