Θα μπορούσε μία εξεζητημένη μεταμφίεση να είναι διδακτική; Σύμφωνα με τον Γκέριτ Ζαλμ, πρώην υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας και νυν πρόεδρο της τράπεζας ABN AMRO, η απάντηση είναι ναι.

Φορώντας ένα φανταχτερό μπλε λαμέ φόρεμα, κόκκινη περούκα, κόκκινο κραγιόν και ένα εντυπωσιακό ζευγάρι γυαλιά, ο επικεφαλής της κρατικής ολλανδικής τράπεζας ανέβηκε στη σκηνή για να μιλήσει στους εργαζομένους για τα μαθήματα που μπορούν να αποκομίσουν από τη λειτουργία ενός οίκου ανοχής.

Η Πρισίλα Ζαλμ, φανταστική αδελφή του Γκέριτ Ζαλμ και διευθύντρια ενός επίσης φανταστικού οίκου ανοχής, επιστρατεύθηκε από τον 61χρονο «αδελφό» της για να αποπειραθεί να παρακινήσει, μέσω ενός συνδυασμού γοητείας, πονηριάς και τολμηρών υπονοουμένων, τους 23.000 εργαζομένους της ΑΒΝ να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την εργασία τους.

ΤΗ ΖΗΛΕΥΕ. Στην πρώτη από τις έξι εμφανίσεις που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια του μήνα η Πρισίλα ανέφερε στο κοινό της ότι είναι ιδιαίτερα στενοχωρημένη διότι ο αδελφός της αρνούνταν μέχρι τότε την ύπαρξή της.

Τον δικαιολόγησε όμως, προσδιορίζοντας ότι δεν αναφερόταν στο άτομό της γιατί τη ζήλευε: ενώ εκείνος ήταν μια ζωή ένας απλός υπάλληλος της ΑΒΝ, εκείνη είχε σταθεί πιο τυχερή καθώς η εργασία της στον οίκο ανοχής τη μετέτρεψε σε μια πετυχημένη επιχειρηματία.

«Θα επιθυμούσε και εκείνος το ίδιο αλλά δεν έχει τις δυνατότητες», τόνισε προς τους υπαλλήλους του αδελφού της υπογραμμίζοντας ότι «η τράπεζα έχει πολλά να μάθει από τις πρακτικές που εφαρμόζει η επιχείρησή της». Η φανταχτερή και μεγαλόσωμη Πρισίλα αποκάλυψε στο κοινό ότι ο αδελφός της επέλεξε τελικά να εγκαταλείψει την εργασία του και να «πάρει πρωτοβουλίες» ούτως ώστε να κερδίζει περισσότερα χρήματα από εκείνα που κερδίζουν όλοι όσοι κάνουν την πραγματική δουλειά εργαζόμενοι ιδιαίτερα σκληρά. «Αυτό ήταν έξυπνο», προσδιόρισε με νόημα η Πρισίλα.

Η μέθοδος που επέλεξε ο Γκέριτ Ζαλμ, ένας σοβαρός και άχρωμος πρόεδρος, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», για να μιλήσει στους υπαλλήλους του μπορεί να ήταν ανορθόδοξη, αλλά μέσω αυτής ο ολλανδός τραπεζίτης κατάφερε να τονίσει την ανάγκη να διέπουν τη λειτουργία της τράπεζας που διευθύνει ισχυρές ηθικές αξίες.

«Η πραγματικότητα είναι ότι οι μετοχές των τραπεζών είχαν μια σχετικά καλή πορεία, και στην περίπτωση που αυτή η πορεία συνεχιστεί ενδέχεται να επιστρέψουν και τα μπόνους και όλη η πειθαρχία που έδειξαν οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια να χαθεί», ανέφερε ο Πίτερ Χαν, καθηγητής στο περίφημο Cass Business School του Λονδίνου, εξηγώντας τον λόγο που ο Γκέριτ Ζαλμ μεταλλάχθηκε σε Πρισίλα.

Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ. Η ABN AMRO κάποτε ήταν τόσο ισχυρή στην Ολλανδία που ήταν γνωστή απλά ως «η τράπεζα». Επειτα όμως από μια βεβιασμένη απόπειρα επέκτασής της στο εξωτερικό εξαγοράστηκε, τo 2007, από τις ανταγωνιστικές τράπεζες RBS, Santander και Fortis. Οταν ξέσπασε η οικονομική κρίση η κυβέρνηση της Ολλανδίας αναγκάστηκε να διασώσει και την ΑΒΝ και την Fortis δαπανώντας 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Είναι πιθανόν πολλοί από τους εργαζομένους της ABN να είναι δυσαρεστημένοι εξαιτίας τού ότι η τράπεζα ανήκει στο κράτος, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται και να περιορίζει τα μπόνους. Λίγο χιούμορ θα μπορούσε να τονώσει το ηθικό τους», προσδιόρισε ο Αντρε Σπίσερ, επίσης καθηγητής στο Cass Business School.