Οι Ιταλοί έχουν το όνομα αλλά –όπως φαίνεται –ένας Γάλλος έχει τη χάρη. Ο Σεμπαστιάν Βαλιελά δεν είναι μόνο ο παπαράτσο που αποκάλυψε τη νέα σχέση του γάλλου προέδρου αλλά και εκείνος που το 1994 είχε συλλάβει με τον φωτογραφικό του φακό τον Φρανσουά Μιτεράν με τη Μαζαρίν, την κόρη που είχε αποκτήσει ο πρώην πρόεδρος εκτός γάμου.

Τότε, το περιοδικό «Παρί Ματς» περίμενε το πράσινο φως –ή τέλος πάντων τη σιωπηλή συγκατάθεση –του Μεγάρου των Ηλυσίων για να προχωρήσει στην αποκάλυψη. Το «Κλόουζερ» δεν επέδειξε ανάλογες ευαισθησίες. Κι όμως ήταν μόλις πριν από έναν χρόνο σε ένα καφέ της Πλας ντε Τερβ στο Παρίσι όταν ο γάλλος παπαράτσο εμφανιζόταν δύσπιστος: «Εάν καταφέρει κάποιος να φωτογραφίσει τον Φρανσουά Ολάντ και τη Ζιλί Γκαγέ μαζί θα έχει κάνει τεράστια επιτυχία. Αλλά ποιος θα τολμούσε να τη δημοσιεύσει;», δήλωνε τότε.

Πέρασαν μόλις δώδεκα μήνες για να κάνει ο Βαλιελά τη «μεγάλη επιτυχία» που ονειρευόταν. Πώς τα κατάφερε; Απλά, στάθηκε πολύ τυχερός. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια ημέρα έτυχε να δει τον οδηγό του Φρανσουά Ολάντ να μπαίνει σε ένα καφέ και να παραλαμβάνει την ηθοποιό για να τη συνοδεύσει στην ερωτική φωλιά του ζεύγους. Τα υπόλοιπα ήταν σαν παιχνίδι για μικρά παιδιά.

Η ασφάλεια του προέδρου ήταν υποτυπώδης, λέει ο Βαλιελά. «Θα μπορούσα να είχα κάνει απόπειρα κατά της ζωής του», υποστηρίζει.

Ο φωτογράφος συνέλαβε τον κρανοφόρο πρόεδρο έξω από τη ερωτική του φωλιά το βράδυ της 26ης Δεκεμβρίου. Μαζί του ήταν ο συνάδελφός του Λορέντσο Βιέρ. Ο ένας είχε ακροβολιστεί στον δρόμο, ο άλλος είχε κρυφτεί στο κλιμακοστάσιο της απέναντι πολυκατοικίας. «Οταν είμαστε δυο έχουμε περισσότερες γωνίες λήψης με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας», εξηγεί ο Βαλιελά στη «Μοντ».

«ΜΟΝΑΧΙΚΟΣ ΛΥΚΟΣ». Ούτως ή άλλως, η επαγγελματική επάρκεια του γάλλου παπαράτσο δεν αμφισβητείται από κανέναν. Παπαράτσο αισθάνεται από 8 ετών, όταν άρχισε να γοητεύεται από τις «απαγορευμένες και μυστηριώδεις» φωτογραφίες του «Παρί Ματς». «Είναι ο καλύτερος», λέει γι’ αυτόν ο φωτογράφος Φρεντερίκ Ερβέ. «Είναι ο τελευταίος γνήσιος παπαράτσο, ο τελευταίος που κάνει αυτό και τίποτε άλλο. Είναι ένας μοναχικός λύκος, αλλά το καρνέ του είναι γεμάτο. Είναι δικτυωμένος και ψάχνει συνεχώς αντίθετα με το σκυλολόι των παπαράτσι», προσθέτει ο ίδιος.

Η φωτογραφία που τον είχε κάνει διάσημο πριν από είκοσι χρόνια εικόνιζε τον 77χρονο Φρανσουά Μιτεράν να περνά το χέρι του στον ώμο της 19χρονης Μαζαρίν Πενζό έξω από το εστιατόριο Λε Ντιβελέκ στο Παρίσι. Ο Βαλιελά είχε καταφέρει τότε να μη γίνει αντιληπτός από τα περίπου 15 άτομα της φρουράς του Μιτεράν. Με τον σημερινό πρόεδρο, τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά. «Ηταν πιο εύκολο να βγάλω τη φωτογραφία του Ολάντ γιατί η ασφάλειά του ήταν σχεδόν ανύπαρκτη», επισημαίνει.