Μιλώντας στο ραδιόφωνο του RTL, ο Σεμπαστιάν Βαλιελά, ο παπαράτσι που τράβηξε τις φωτογραφίες του γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, έξω από το διαμέρισμα της ερωμένης του, της ηθοποιού Ζουλί Γκαγέ, αποκαλύπτει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες απέκτησε εικόνα το «ροζ» σκάνδαλο για το οποίο μιλάει τις τελευταίες μέρες όλη η Γαλλία.

Η παρακολούθηση ξεκίνησε στις 26 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με φήμες η αμοιβή του φωτογράφου ήταν γύρω στις 40.000 ευρώ, αλλά ό ίδιος δεν τις επιβεβαίωσε ούτε τις διέψευσε.

«Οι φήμες για τη σχέση τους κυκλοφορούσαν εδώ και πολύ καιρό. Μετά από παρακολούθηση των κινήσεων της Γκαγέ, λάβαμε θέσεις στις 26 Δεκεμβρίου έξω από το διαμέρισμά της.

»Κάποια στιγμή είδαμε ένα σκουτεράκι να καταφτάνει, αλλά δεν του δώσαμε πολλή σημασία. Το σκούτερ ήρθε κι άλλες φορές. Μία από αυτές βρέθηκα, χωρίς να φωτογραφίσω, σε απόσταση τριών μέτρων από τον επιβάτη. Παρά το κράνος του, κατάλαβα ότι ήταν αυτός ο Ολάντ και αναγνώρισα τον σωματοφύλακα του.

»Τότε κατάλαβα και το σύστημα που ακολουθούσε ο πρόεδρος: ένας σωματοφύλακας έφτανε λίγο πριν την άφιξη ή την αποχώρηση του από το διαμέρισμα. Έκανε έναν γρήγορο έλεγχο της περιοχής και μετά ερχόταν ο Ολάντ. Μπροστά στα μάτια μου ο πρόεδρος έκανε το γύρο του τετραγώνου για να χωθεί σε ένα πάρκινγκ, χωρίς συνοδευτικό όχημα πίσω του. Από την στιγμή που έμπαινε ή αποχωρούσε απ’ το σπίτι, η ασφάλεια του έφευγε» λέει ο Βαλιελά.

Τονίζει ότι έκανε την δουλειά του ανενόχλητος, αφού οι άνδρες της ασφάλειας του προέδρου, ούτε τον εντόπισαν, ούτε του δημιούργησαν πρόβλημα όσο διάστημα βρισκόταν έξω από το διαμέρισμα. Ως προς το ζήτημα της ασφάλειας, είναι κατηγορηματικός: «Ο πρόεδρος δεν προστατεύεται επαρκώς. Αν ήθελα να του κάνω κακό, δεν θα συναντούσα καμία δυσκολία. Κι ο ίδιος ο Ολάντ είχε άγνοια κινδύνου, έπαιρνε ρίσκα προκειμένου να καταφέρει να συναντήσει τη Γκαγέ».

Ο Ολάντ αποχωρούσε πάλι με σκούτερ, αλλά δεν πήγαινε πολύ μακριά. Εκανε τον γύρο του τετραγώνου και έμπαινε σε παρακείμενο υπόγειο γκαράζ. Από εκεί έβγαινε ως επιβάτης ενός «συνηθισμένου» πολιτικού αυτοκινήτου.

Οταν ο εκδότης του περιοδικού Closer τηλεφώνησε στον Βαλιελά, ο εμπειρότατος φωτογράφος είχε ήδη μία προσωπική εμπειρία που αποτέλεσε την άκρη του νήματος.

«Εντελώς τυχαία στα τέλη Νοεμβρίου βρισκόμουν στο Καφέ ντε Φλορ. Η Ζιλί Γκαγέ ήταν κι αυτή εκεί. Εκατσα έξω να δω τί γίνεται, τί κάνει. Προς μεγάλη μου έκπληξη είδα να καταφθάνει ένα Ρενό Σενίκ με έναν σωματοφύλακα του προέδρου. Ακολούθησα το αυτοκίνητο και είδα ότι την μετέφερε στο 20 της οδού Ντι Σιρκ, δίπλα στο Ελιζέ», αποκάλυψε.

Και πρόσθεσε: «Δεν ήταν δύσκολο να με εντοπίσουν. Αν οι φρουροί που περίμεναν πίσω από την είσοδο της πολυκατοικίας κοίταζαν προσεκτικά το δρόμο, θα έβλεπαν ένα αυτοκίνητο με κάποιον μέσα που έβγαζε φωτογραφίες».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βαλιελά σημειώνει μια τόσο μεγάλη επιτυχία ως παπαράτσι.

Ήταν άλλωστε εκείνος που είχε απαθανατίσει την, τότε 20χρονη, Μαζαρίν, την εκτός γάμου κόρη του πρώην προέδρου Φρανσουά Μιτεράν.

Μια φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Paris Match το 1994, δημοσιοποιώντας αυτό που πολλοί γνώριζαν αλλά κανείς δεν έλεγε δημοσίως: ότι ο σοσιαλιστής πρόεδρος διατηρούσε μία κρυφή δεύτερη «οικογένεια» – εξόδοις των Γάλλων φορολογουμένων.

Ο Βαλιελά είναι επίσης ο άνθρωπος που το 1996 είχε αποκαλύψει με τον φακό του, το ειδύλλιο του αμερικανού μουσικού Λένι Κράβιτς με τη γαλλίδα τραγουδίστρια Βανέσα Παραντί.