Στη διαβεβαίωση ότι η τρόικα όχι μόνο δεν αμφισβητείται αλλά παραμένει το πλέον αποτελεσματικό σχήμα προχώρησε την Τετάρτη ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Μίχαελ Μάιστερ, απαντώντας στα σχόλια και στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που θέτουν ζήτημα θεσμικής νομιμοποίησης του συγκεκριμένου σχήματος (ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισιόν) και μιλούν για ανάγκη μετάβασης σε διάδοχο σχήμα.

«H τρόικα έχει αποδειχθεί αποτελεσματική, δεν χρειάζεται αλλαγές», δήλωσε ο Μίχαελ Μάιστερ, ο οποίος υποστήριξε μάλιστα «η στρατηγική επίλυσης της κρίσης λειτουργεί, όπως αποδεικνύουν τα παραδείγματα της Ιρλανδίας και της Ισπανίας». Ο ίδιος απέρριψε κάθε ενδεχόμενο διάλυσης της τρόικας.

Οι δηλώσεις του Μάιστερ ήρθαν μετά από δύο δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων, τηςSueddeutsche Zeitung και της DerHandelsblatt, που προεξόφλησαν την Τετάρτη το τέλος της τρόικας καθώς μεταξύ άλλων αναμένεται την Πέμπτη και η κατάθεση του πορίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για τα πεπραγμένα της τριάδας ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισιόν στην αντιμετώπιση της κρίσης.

«Οι μέρες της τρόικας είναι μετρημένες», έγραψε χαρακτηριστικά η Sueddeutsche Zeitung, αναφερόμενη στο μήνυμα που εκτιμά ότι φθάνει στον ευρωπαϊκό Νότο από τους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν σκέψεις για μετάβαση σε διαφορετικό μοντέλο.

Παράλληλα η οικονομική Der Handelsblatt αμφισβήτησε τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην τρόικα.

Στην ανταπόκριση της Sueddeutsche Zeitungαπό τις Βρυξέλλες φιλοξενούνται δηλώσεις του αυστριακού ευρωβουλευτή και επικεφαλής της επιτροπής που διενεργεί έρευνα για την τρόικα Οτμαρ Κάρας, ο οποίος αποκαλύπτει ότι υπάρχει σκέψη για τρεις εναλλακτικές σε ό,τι αφορά το διάδοχο μοντέλο:

Τρία εναλλακτικά για την τρόικα

«Την εργασία της τρόικας στο μέλλον θα την αναλάβει είτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μόνο του, είτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – επίσης μόνη της – είτε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EΜΣ) θα εξελιχθεί σε κάτι σαν Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο», ανέφερε η Sueddeutsche Zeitung.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη σχέδιο έκθεσης της επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκανε ακόμη λόγο για διερεύνηση του πώς ο δημοσιονομικός έλεγχος θα καταστεί πιο διαφανής και δημοκρατικός. Η σχετική απόφαση για το διάδοχο μοντέλο της τρόικας θα ληφθεί το αργότερο το ερχόμενο φθινόπωρο, επισημαίνεται, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλάβει την εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης. Η τελική απόφαση βρίσκεται πάντως στη δικαιοδοσία των χωρών του ευρώ, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να υποβάλει μόνο προτάσεις.

Η ανταπόκριση, ως ενδεικτική του πόσο η τρόικα βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικών συμφερόντων, ανέφερε ακόμη την αναβολή της επίσκεψης της αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την προηγούμενη εβδομάδα.

«Ο Σαμαράς είπε στον Σουλτς να μην ταξιδέψει στην Αθήνα»

«Κατόπιν κάλεσε ο έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ζήτησε να σταματήσει το ταξίδι. Η Αθήνα ήθελε να γιορτάσει την έναρξη της Προεδρίας της στο Συμβούλιο της ΕΕ ανενόχλητη. Και ο Σουλτς έκανε όπως του είπαν», σημειώνει.

Η Der Handelsblatt από την πλευρά της, σε πρωτοσέλιδο άρθρο της ανέφερε: «Ποιος έστειλε την ΕΚΤ στην τρόικα;» και υπογράμμισε «ερωτηματικά» που προκαλεί η συμμετοχή της ΕΚΤ στα προγράμματα διάσωσης, με αφορμή τις απαντήσεις της Τράπεζας στο ερωτηματολόγιο της επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ΕΚΤ, σύμφωνα με την εφημερίδα, απάντησε «με ελισσόμενες παρατηρήσεις», σχετικώς με το ποιος έλαβε την απόφαση για λογαριασμό της. Προκύπτει δε το ερώτημα, πώς μπορεί η ΕΚΤ, η οποία πρέπει να μεριμνά για σταθερές τιμές, να συμμετέχει σε ένα όργανο που διαπραγματεύεται με τις χώρες που λαμβάνουν δανειακή βοήθεια τους όρους για την παροχή αυτής της βοήθειας.

«Οι απαντήσεις της ΕΚΤ, τις οποίες η Τράπεζα δημοσίευσε, είναι σε σημαντικές πτυχές ασαφείς. Έτσι η ακριβής ερώτηση των βουλευτών για το ποιος αποφάσισε για την ΕΚΤ όσον αφορά τη συμμετοχή της στα προγράμματα βοήθειας απαντάται μόνο με πολλές υπεκφυγές», σημείωσε η Handelsblatt.

Οτμαρ Κάρας: «Η τρόικα ήταν μία λύση ανάγκης»

Ο Οτμαρ Κάρας, σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα, ανέφερε σχετικά: «Η απάντηση της ΕΚΤ δείχνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέτει τις σωστές ερωτήσεις. Η τρόικα ήταν μία λύση ανάγκης που ήταν απαραίτητη και σωστή. Αλλά τώρα χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμες λύσεις για το πώς θα σταθεί η τρόικα στο μέλλον σε καθαρές νομικές βάσεις και βασιζόμενη στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Ανατρέχοντας στις διαδικασίες για την σύσταση της τρόικας και στην συμμετοχή της ΕΚΤ, το ρεπορτάζ αναφέρθηκε και σε «συζητήσεις που έγιναν τον περασμένο Μάρτιο για τον ρόλο της ΕΚΤ, ακόμη και εντός της Τράπεζας», όταν στον Τύπο μεταφερόταν αυξανόμενη δυσαρέσκεια μεταξύ των μελών του Συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Κεντρικοί τραπεζίτες φοβούνται ότι η ΕΚΤ πλησίασε τις κυβερνήσεις μέσω της διαπραγμάτευσης των όρων διάσωσης και της επιτήρησής τους. «Δεν είναι αρμοδιότητα της Κεντρικής Τράπεζας να θέτει δημοσιονομικούς όρους», όπως επισημάνθηκε ανώνυμα από μέλος του Συμβουλίου», προσθέτει ο δημοσιογράφος και υποστηρίζει ότι η πίεση προς την ΕΚΤ ήταν τόσο μεγάλη που το τότε στέλεχός της Γιεργκ Άσμουσεν αισθάνθηκε αναγκασμένο να δηλώσει ότι η ΕΚΤ δεν θα αποχωρήσει από την τρόικα.

Στο δημοσίευμα διευκρινίστηκε πάντως ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε διαπιστώσει το 2012 ότι η ΕΚΤ δεν υπερβαίνει την εντολή της με τον ρόλο της στην τρόικα, εφόσον δραστηριοποιείται συμβουλευτικά. «Επομένως δεν εγείρει ερωτήματα τόσο το ότι η ΕΚΤ έχει για τη συμμετοχή της στην τρόικα μία έξωθεν εντολή, όσο πολύ περισσότερο το αν αποφάσισε γι’ αυτό σωστά», καταλήγει το άρθρο.