Το ΠαΣοΚ, οι 58 και η συγκρότηση της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης ενόψει ευρωεκλογών μπήκαν στην ατζέντα της συνάντησης του Βαγγέλη Βενιζέλου με τον γραμματέα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Αρλέμ Ντεζίρ στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου της κυβέρνησης και αντιπροέδρου του ΠαΣοΚ στο Παρίσι. Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος μίλησε για την ανάγκη τα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα να προχωρήσουν σε ευρύτερες συνεργασίες με προοδευτικά ρεύματα ενόψει των εκλογών του ερχόμενου Μαΐου, κάτι που θα συζητηθεί άλλωστε και στη συνδιάσκεψη του ΕΣΚ στη Ρώμη περί τα τέλη του Φεβρουαρίου στην οποία θα συμμετέχουν και το ΠαΣοΚ και το σοσιαλιστικό κόμμα της Γαλλίας.

«Μιλήσαμε για την προετοιμασία των ευρωπαϊκών εκλογών, για τη σημασία που έχουν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στην Ελλάδα και τη Γαλλία, αφού και εκεί έχουν τοπικές εκλογές αμέσως μετά τις ευρωεκλογές», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος αμέσως μετά τη συνάντηση με τον γάλλο σοσιαλιστή.

Ο κ. Ντεζίρ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, τη βιωσιμότητα του χρέους και το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς και για τον ρόλο της τρόικας. Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος τού εξήγησε ότι υπάρχει θεσμικό έλλειμμα στην παρουσία των τροϊκανών καθώς δεν εκπροσωπείται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τίθεται θέμα νομιμοποίησής της.

«Τώρα χρειαζόμαστε μια πολιτική υποστήριξη, όχι πολιτικές χάρες», επανέλαβε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε συνομιλητές πολιτικούς οι οποίοι να αντιλαμβάνονται τα τεχνικά αριθμητικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας».

Αργότερα ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε ενδελεχώς τη γαλλική γερουσία τόσο για την ελληνική προεδρία όσο και για τις εξελίξεις στην Ελλάδα παρουσία μελών της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Γαλλίας.

Σήμερα το μεσημέρι ο κ. Βενιζέλος αναχωρεί για την Ουάσιγκτον όπου αύριο Πέμπτη θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Στην συνάντησή τους αναμένεται να συζητηθούν θέματα που άπτονται των ελληνοαμερικανικών και ευρωατλαντικών σχέσεων, όπως επίσης και το θέμα της ελληνικής προεδρίας, το Κυπριακό καθώς και το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Στην ατζέντα θα μπουν και ενεργειακά ζητήματα σε συνδυασμό με τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το θέμα της τρομοκρατίας.

Κι αυτό διότι η αμερικανική διπλωματία μετά και την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα θεωρώντας ότι η 17Ν παραμένει ενεργή τρομοκρατική οργάνωση. Το μήνυμα άλλωστε του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την ελληνική κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρο: «Βρείτε τον Ξηρό».

Στην Ουάσιγκτον ο κ. Βενιζέλος δεν αποκλείεται να εκφωνήσει ομιλία σε κάποιο αμερικανικό think tank, αν και το πρόγραμμά του είναι πολύ περιορισμένο, καθώς από την αμερικανική πρωτεύουσα αναχωρεί την Παρασκευή.

Επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ, ο κ. Βενιζέλος θα σταθμεύσει στις Βρυξέλλες για την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, του πρώτου κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, το πρωί της Δευτέρας.