Το θέμα της τρομοκρατίας, με αφορμή την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού από τις φυλακές, βρέθηκε στο επίκεντρο έντονων λεκτικών διαξιφισμών ανάμεσα στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρο Κοντονή και τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Παπακώστα.

Σε παρέμβασή του από την άλλη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου έκανε λόγο για «επιλεκτική καταδίκη της βίας» από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Σταύρος Κοντονής μίλησε για πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης στην απόδραση Ξηρού, την κατηγόρησε ότι ασκεί τρομοκρατία σε δικηγόρους και μάρτυρες και δήλωσε ότι για το κόμμα του είναι ιστορικά καταδικαστέα η τρομοκρατία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης σχολίασε ότι «το κράτος δικαίου δεν είναι μόνο για να το επικαλούμαστε αλλά και για να το υπερασπιζόμαστε».

Η Κατερίνα Παπακώστα έκανε λόγο για «θολό τοπίο» σε ό,τι αφορά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την τρομοκρατία, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί μέσω της εφημερίδας «Αυγή» να τη νομιμοποιεί, με επίφαση το Σύνταγμα.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε με αφορμή τη συζήτηση, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση δύο κοινοτικών οδηγιών που αφορούν το δικαίωμα σε διερμηνεία και μετάφραση κατά την ποινική διαδικασία και το δικαίωμα ενημέρωσης στο πλαίσιο των ποινικών διαδικασιών.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι υπάρχουν στην κυβέρνηση συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες από την απόδραση Ξηρού και χαρακτήρισε απαράδεκτο να διοχετεύεται από την κυβέρνηση δηλητήριο στην κοινή γνώμη και να περιορίζονται τα δικαιώματα των φυλακισμένων, σημειώνοντας ότι μόλις το 2,5% έχουν παραβιάσει τους όρους της άδειας.

Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης συγκεκριμένων πολιτικών ευθυνών που υπάρχουν για την απόδραση.

«Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Πρέπει να λειτουργεί το κράτος δικαίου και όχι το κράτος έκτακτης ανάγκης» είπε.

Ο κ. Κοντονής κατήγγειλε ότι δέχθηκε επίθεση ο συνήγορος υπεράσπισης κατηγορουμένου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να κριθεί για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του και όχι για την υπεράσπιση ενός πολίτη που εγκαλείται.

«Είναι βόμβα στα θεμέλια της δικονομίας να συκοφαντείτε συνηγόρους και μάρτυρες υπεράσπισης. Ακυρώνει το σύστημα Δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση διχάζει τους πολίτες. Ασκεί αυτήν τη στιγμή τρομοκρατία κατά δικηγόρων και μαρτύρων. Αυθαιρετείτε πολιτικά υπό το κράτος της κατάρρευσής σας. Είναι ένας κακός κατήφορος αυτός για τον ευρωπαϊκό και νομικό πολιτισμό μας που πρέπει να σταματήσει», υποστήριξε ο κ. Κοντονής.

«Εμφανίζεται επιλεκτική καταδίκη της βίας από το κόμμα σας. Δεν την καταδικάζετε πάντα. Το κράτος δικαίου δεν είναι μόνο για να το επικαλούμαστε αλλά και για να υπερασπιζόμαστε τις δομές του» σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Οι αναφορές αυτές ανέβασαν τους τόνους, με τον κ. Κοντονή να αναφέρει ότι «είναι γελοία τα όσα ακούστηκαν στην αίθουσα κατά του ΣΥΡΙΖΑ» και τον πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης Κυριάκο Βιρβιδάκη να προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα και να ζητά να διαγραφεί από τα πρακτικά η επίμαχη φράση.

Η κ. Παπακώστα επέμεινε στις κατηγορίες της κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Κοντονής έκανε λόγο για αόριστες και προσβλητικές συκοφαντίες.

«Πότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταδίκασε απερίφραστα τα προϊόντα βίας από οπουδήποτε και αν προέρχονται; Γιατί για εμάς η τρομοκρατία είναι καταδικαστέα ιστορικά», τόνισε ο κ. Κοντονής.

Η κ. Πακακώστα συνέχισε, καταγγέλλοντας ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «έχουν αποδυθεί τελευταία, σε λεκτική κακοποίηση αντιπάλων τους με τρόπο ανοίκειο σε μια προσπάθεια να τους τρομοκρατήσει».

Και συνέχισε: «Το περιεχόμενο της πολιτικής των κομμάτων πρέπει να είναι καθαρό. Είναι κοινό μυστικό ότι δύο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν σε κομουνιστική τάση πιστεύουν στην απαλλοτρίωση των τραπεζών. Αυτές οι απόψεις χαιρετίστηκαν και από τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ και από τον κ. Λαφαζάνη. Δεν είναι δυνατό να λοιδορούνται και να προπηλακίζονται λεκτικά οι αντίπαλοι των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ και να έχουν και την απαίτηση να μην κατηγορούνται ότι είναι θολό το πεδίο της πολιτικής τους. Όταν ήρθε η ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση και να τοποθετηθεί για την τρομοκρατία, μέσω της "Αυγής" να νομιμοποιεί την τρομοκρατία με την επίφαση του Συντάγματος», επέμεινε η κ. Παπακώστα.

«Τα φαινόμενα της τρομοκρατίας τα καταδίκασε από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ και τα καταδικάζει» απάντησε ο κ. Κοντονής

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από