Περισσότεροι από 500 λαθρομετανάστες διασώθηκαν το Σαββατοκύριακο ανοιχτά των ιταλικών ακτών σε τρεις επιχειρήσεις που πραγματοποίησε το πολεμικό ναυτικό και η ακτοφυλακή της Ιταλίας.

Σκάφος του πολεμικού ναυτικού διέσωσε αργά χθες 202 ανθρώπους, οι οποίοι είπαν ότι προέρχονται από τη Συρία, τα Παλαιστινιακά Εδάφη, την Τυνησία, το Μαρόκο, το Καμερούν, τη Λιβερία, τη Νιγηρία, την Υεμένη και το Πακιστάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού πολεμικού ναυτικού.

Εξάλλου την Κυριακή ένα διερχόμενο φορτηγό πλοίο ζήτησε από την ιταλική ακτοφυλακή να σπεύσει σε βοήθεια ενός άλλου σκάφους που κινδύνευε, το οποίο μετέφερε 97 επίδοξους μετανάστες, προσθέτει στην ανακοίνωσή του το πολεμικό ναυτικό, χωρίς να διευκρινίζει σχετικά με την εθνικότητα των μεταναστών αυτών.

Και οι δύο αυτές ομάδες μεταναστών που διεσώθησαν αναμένεται να αποβιβαστούν τη Δευτέρα στην Σικελία.

Παράλληλα το Σάββατο οι ιταλικές αρχές διέσωσαν από υπερφορτωμένο σκάφος νότια της νήσου Λαμπεντούζα 236 ανθρώπους, οι οποίοι προέρχονταν κυρίως από την Αφρική.

Η Ιταλία αποτελεί έναν σημαντικό ενδιάμεσο σταθμό για χιλιάδες ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις χώρες τους στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία για να γλιτώσουν από πολέμους ή τη φτώχεια και να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στην ΕΕ.