Η αλήθεια στον Μάρτιν Εϊμις αποκαλύφθηκε με βαριά ουαλική προφορά κι εκείνη την κρυφή ικανοποίηση που προκαλεί στον αγγελιαφόρο η ανακοίνωση μιας δυσάρεστης είδησης: ο πατέρας του, του είπε η γκουβερνάντα του, είχε ερωμένη. Ο Μάρτιν Εϊμις ήταν τότε 13 ετών. Ηξερε ότι η μετακίνηση του ίδιου, του αδελφού του (του Φίλιπ, έναν χρόνο μεγαλύτερού του) και της αδελφής του (της Σάλι, τέσσερα χρόνια μικρότερής του) στο Κέιμπριτζ οφειλόταν σε κάποια ασαφή οικογενειακή κρίση αλλά η είδηση δεν του έκανε καμία αίσθηση. Μία εβδομάδα αργότερα, άκουσε τη μητέρα του να του λέει ότι έκαναν με τον πατέρα του μια «πρόβα χωρισμού». Φυσικά, τότε δεν ήξερε ότι οι «πρόβες χωρισμού» καταλήγουν συνήθως σε οριστικό χωρισμό.
 Η νοσταλγία για το πρόσωπο του πατέρα του, τον λογοτέχνη σερ Κίνγκσλεϊ Εϊμις, βρήκε τον Μάρτιν αρκετούς μήνες αργότερα και στη Μαγιόρκα. Η λύτρωση ήρθε με ένα αεροπορικό εισιτήριο για το αεροδρόμιο του Χίθροου. Ο Μάρτιν και ο Φίλιπ έφτασαν στο σπίτι του πατέρα τους στο Κέιμπριτζ μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Εφτασαν πριν φτάσει το τηλεγράφημα της μητέρας του. Ο πατέρας τους δεν μπόρεσε να κρύψει την έκπληξή του, οι πρώτες του λέξεις ήταν: «Δεν είμαι μόνος, το ξέρετε». Τα δύο παιδιά σήκωσαν αδιάφορα τους ώμους - στην πραγματικότητα ήθελαν να κρύψουν την αμηχανία τους. Κι έπειτα, εμφανίστηκε εκείνη: η Ελίζαμπεθ Τζέιν Χάουαρντ σκλάβωσε τον Μάρτιν με την ηρεμία της, τη λεπτή της κορμοστασιά, τον αέρα του πρώην μοντέλου και τη σιγουριά μιας αναγνωρισμένης συγγραφέως.
Ο Μάρτιν Εϊμις ήταν ο μόνος που παραδόθηκε σε αυτό το χαλαρό και μποέμ περιβάλλον που αποτέλεσε για τα επόμενα χρόνια τον οικογενειακό του πυρήνα. Ο αδελφός του, πιο ανήσυχο πνεύμα από τον ίδιο, πήρε τον δρόμο του. Η αδελφή του έγινε αυτό που αποκάλεσε ο ίδιος αργότερα γράφοντας γι' αυτήν «ένα πραγματικό θύμα της σεξουαλικής επανάστασης». Ο πατέρας του και η Τζέιν χώρισαν το 1983. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έζησε με τη μητέρα των τριών παιδιών του και τον τρίτο της σύζυγο.
Η Χάουαρντ άφησε την τελευταία της πνοή στις 2 Ιανουαρίου. Στον αποχαιρετισμό του, που αναδημοσίευσε η Ρεπούμπλικα, ο Μάρτιν Εϊμις αναγνωρίζει στη μητριά του την αγάπη του για τη λογοτεχνία και το γεγονός ότι έγινε και ο ίδιος συγγραφέας. Εκείνη πήρε από το χέρι εκείνο το ημιαναλφάβητο παιδί, που μέχρι τότε είχε αλλάξει διάφορα ειδικά σχολεία, για να τον μετατρέψει σε άριστο μαθητή και να τον μυήσει σε έναν κόσμο όπου βρήκε τον εαυτό του. Τίποτε από αυτά δεν θα είχε συμβεί χωρίς την ενέργεια και την αποφασιστικότητα της Ελίζαμπεθ Τζέιν Χάουαρντ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από