Τη δυσαρέσκειά της για τη στάση της Τουρκίας όσον αφορά στο θέμα της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εξέφρασε η Κομισιόν.

Ειδικότερα, σε απάντησή του επιτρόπου αρμοδίου για την Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γ. Κουμουτσάκου, αναφέρεται ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λυπάται για το γεγονός ότι η δέσμη μέτρων εκδημοκρατισμού του Σεπτεμβρίου – που παρουσιάστηκαν από τον τούρκο Πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- δεν έχει αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα».

Η Κομισιόν εκφράζει την πρόθεσή της «να ανακινεί το ζήτημα με κάθε κατάλληλη ευκαιρία», ενώ υπογραμμίζει ότι παρακολουθεί στενά το θέμα, το οποίο περιλαμβάνεται στις σχετικές εκθέσεις προόδου της Τουρκίας.

Από πλευράς του, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι η Κομισιόν, σε μία από τις «σπάνιες σαφείς απαντήσεις της» για ζητήματα που αφορούν στην Τουρκία, επιβεβαιώνει ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα που κρίνουν την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος χώρας.