Συνάντηση με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς είχε τη Δευτέρα, στο Παρίσι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος.

«Έχετε κάνει πάρα πολλά, υπάρχει σεβασμός για τις θυσίες του ελληνικού λαού, δεν πρέπει να σας ζητούν το ακατόρθωτο», είπε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς στον Βαγγέλη Βενιζέλο με τον οποίο συναντήθηκε στο Παρίσι.

Ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συζήτησε με τον κ. Φαμπιούς την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Κατά πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε την βοήθεια της γαλλικής πλευράς για την προστατευμένη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το συντομότερο δυνατό.

Ο υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε πρόσκληση στο γάλλο ομόλογό του να μεταβεί στην Αθήνα και ο κ. Φαμπιούς, αποδεχόμενος την πρόσκληση, είπε ότι θα επισκεφθεί την Ελλάδα επικεφαλής αποστολής επιχειρηματιών.

Το επόμενο διάστημα, η γαλλική πλευρά θα συντάξει ένα σημείωμα στο οποίο θα προτείνονται τομείς οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας με την Ελλάδα.

Στη συζήτηση του κ. Φαμπιούς με τον κ. Βενιζέλο τέθηκαν το ζήτημα της Συρίας (για την εξέλιξη του οποίου ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας εξέφρασε την απαισιοδοξία), η κρίση στην Τουρκία με το ερώτημα πώς θα επηρεαστούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, το θέμα του Ιράν αλλά και οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της οποίας ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε στο Γάλλο ομόλογό του.

Ο κ. Φαμπιούς δεσμεύθηκε να προσφέρει στην ελληνική διπλωματία πολιτική και τεχνική στήριξη για τις ανάγκες της ελληνικής προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Βενιζέλου στη συζήτηση ετέθησαν επίσης το θέμα της ελληνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και έγινε εκτενής συζήτηση για το Σκοπιανό.

O κ. Βενιζέλος συναντήθηκε και με τον υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσχοβισί, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσει αναλυτικά το σημείο στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία και η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη δυνατότητα που διανοίγεται τώρα, μετά την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, για την επιβεβαίωση και την επισημοποίηση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, το οποίο είναι διαρθρωμένο έτσι ώστε να έχει εντυπωσιακά χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης. Αυτό συνδέεται και με την οριστική στροφή προς την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο και με τη σταδιακή επάνοδο στις αγορές.