Τελικώς, για το θέμα του Τατσόπουλου επικράτησε στον ΣΥΡΙΖΑ η γραμμή της Ραχήλ Μακρή. Είναι γνωστή η απαξιωτική και διανθισμένη με διάφορα κοσμητικά επίθετα άποψη της βουλευτίνας των ΑΝΕΛ για τον ανεξάρτητο πλέον Πέτρο.
Ας αφήσουμε όμως τα ευφυολογήματα κι ας πάμε στα σοβαρά.
Ο Τατσόπουλος είναι ο πρώτος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που, για να επικαλεσθούμε την αθάνατη ανδρεϊκή διατύπωση, «κατεβαίνει από το τρένο». Με δεδομένη την περίπου τελεολογική αντίληψη της Κουμουνδούρου για τις επόμενες εκλογές - που θεωρείται ότι οδηγούν απευθείας στην εξουσία -, η έξοδος Τατσόπουλου δεν είναι χωρίς σημασία. Διότι σπανίως φεύγει κανείς από ένα κόμμα που ετοιμάζεται να κυβερνήσει.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι, κυρίως, ότι ο Τατσόπουλος - ασχέτως της δημόσιας εικόνας του - δεν ήταν η πιο προβληματική από τις προβληματικές εντός ΣΥΡΙΖΑ περιπτώσεις. Απλώς είχε τις απόψεις του. Δεν είχε φορολογικά θέματα όπως ο Αλέξης Μητρόπουλος. Ούτε ακραία πολιτική συμπεριφορά όπως ο Στάθης Παναγούλης. Μπορεί οι γνώμες του Πέτρου να μην αντανακλούσαν την κρατούσα άποψη στον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορούσαν όμως πολιτικά θέματα. Και, στο κάτω κάτω της γραφής, οι απόψεις Λαφαζάνη για τη δραχμή δεν απηχούν το οικονομικό δόγμα της Κουμουνδούρου. Δεν τίθεται θέμα ανεξαρτητοποίησής του.
Φυσικά, κανείς δεν είναι αφελής. Ο Τατσόπουλος δεν είναι κληρονόμος ρεύματος ή αρχικωπηλάτης σε πλατφόρμα. Ενας συγγραφέας είναι ανάμεσα στους λύκους της πολιτικής. Αλλά η αδυναμία να κρατηθεί εντός ή να αποσοβηθεί ο μεταφορικός λιθοβολισμός του από στελέχη της Κουμουνδούρου ή τα κομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ λέει πολλά. Λέει πολλά τόσο για την ικανότητα της ηγεσίας Τσίπρα να κρατήσει μέσα στα εσκαμμένα βουλευτές που έρχονται από την κοινωνία πολιτών. Αλλά και από την ανικανότητα της ηγεσίας Τσίπρα να αντισταθεί στην πίεση μιας σκληρής - και συχνά παρωχημένης ή υποκριτικής - αριστερής τάσης εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
Ασχέτως Τατσόπουλου, όλα αυτά δεν είναι άσχετα με την απουσία του Αλέξη από το ξεκίνημα της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ. Ή από το γεγονός ότι η προσήλωση στο ευρώ έμεινε στο Τέξας. Ο Τσίπρας δεν δίνει την εντύπωση ότι ελέγχει το κόμμα του ή ότι έχει σταματήσει να είναι τιμονιέρης ενός φουσκωτού που το στρίβει μια δεξιά και μια αριστερά για να το κρατήσει σε πορεία. Ο Τσίπρας είναι επίσης περισσότερο αρχηγός έξω από το κόμμα και λιγότερο αρχηγός εντός κόμματος.
Ο Τατσόπουλος συνεχίζει λοιπόν ως ανεξάρτητος, λιγότερο ή περισσότερο κοντά στη ΔΗΜΑΡ. Κάτι που σημαίνει ότι οι της Κουμουνδούρου θα τον ξαναβρούν μπροστά τους. Την ίδια ώρα όμως γίνεται φανερό ότι ο δρόμος προς το Κέντρο θα είναι δύσβατος για τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο Τσίπρας δείχνει αδύναμος για να τον οδηγήσει εκεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, αντί να αναπτύξει τέτοια τάση θα αναζητήσει έξω τέτοιες δυνάμεις για να συνεργαστεί μαζί τους. Εξού και δεν είναι τυχαίο το τηλεφώνημα Τσίπρα στον Κουβέλη.
Το συμπέρασμα είναι ότι ο Τατσόπουλος καλά έκανε και έφυγε.  
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από