Να σφίξει τα λουριά στους ατίθασους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας –την Τετάρτη –με στόχο να περιορίσει τις περιπτώσεις βουλευτών και στελεχών που φέρνουν σε δύσκολη θέση την Κουμουνδούρου.

Η εξώθηση σε παραίτηση από την ΚΟ του Πέτρου Τατσόπουλου έδωσε το έναυσμα στην ηγεσία του κόμματος να επαναφέρει την υπόθεση με τον κανονισμό λειτουργίας, η οποία συζητείται εδώ κι έναν χρόνο αλλά δεν έχει γίνει ακόμα πράξη. Το ιερατείο του κόμματος αυτή την φορά φαίνεται αποφασισμένο να «μαζέψει» τόσο τις εμφανίσεις όσο και τις αναρτήσεις στα ιδιαίτερα αγαπημένα για τον χώρο σόσιαλ μίντια, δίνοντας μια πιο θεσμική υπόσταση στις κατά καιρούς συστάσεις που έχουν γίνει από τον γραμματέα της ΚΟ Νίκο Βούτση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον κανονισμό λειτουργίας των βουλευτών θα υπάρχει ένα μεγάλο κεφάλαιο που αφορά τη δημόσια παρουσία τους σε ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επιδίωξη του κόμματος, η οποία είχε τεθεί και στο παρελθόν αλλά σιωπηρά δεν έγινε ποτέ αποδεκτή, είναι η κάθε πρόσκληση είτε σε τηλεόραση είτε σε ραδιόφωνο, είτε η αρθρογραφία σε έντυπα να φιλτράρονται από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τον τρόπο αυτό η Κουμουνδούρου θα προσπαθήσει επίσης να προωθήσει και ορισμένους βουλευτές και στελέχη οι οποίοι είτε γιατί δεν θεωρούνται τόσο μιντιακοί είτε γιατί δεν έχουν τραβήξει την προσοχή των ΜΜΕ απουσιάζουν από το δημόσιο σκηνικό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και γκρίνιες στο εσωτερικό γιατί «προβάλλονται όλο οι ίδιοι και οι ίδιοι». Γκρίνιες όμως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα υπάρχουν και για τον εσωτερικό καταμερισμό εργασίας ιδίως από νέους σε ηλικία βουλευτές που αισθάνονται ριγμένοι σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική τους παρουσία.

Μέσω του κανονισμού λειτουργίας –τον ρόλο του «κακού παιδονόμου» αναλαμβάνει κυρίως ο Νίκος Βούτσης –θα επιδιωχθεί να μπει φίμωτρο σε ανεξέλεγκτους βουλευτές όπως ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος. Ο βουλευτής Καστοριάς, που εμφανίστηκε ως παπα-σούρας στο τοπικό καρναβάλι της Πρωτοχρονιάς στην περιοχή του και ανάρτησε στο facebook σχόλιο για τον Πέτρο Τατσόπουλο, πως είναι «είτε μ…ς είτε προβοκάτορας», έχει γίνει συχνά αντικείμενο κριτικής για τη στάση και συμπεριφορά του.

«Ο αναρχικός». Υπενθυμίζεται πως λίγους μήνες μετά την εκλογή του αυτοαποκαλούνταν «αναρχικός» (Real fm), χαρακτηρισμός που τον έφερνε σε εντελώς διαφορετική διάσταση με το «είμαστε κι εμείς νοικοκυραίοι» του Αλέξη Τσίπρα.

Μέσω του κανονισμού θα γίνουν συστάσεις προς πάσα κατεύθυνση, για περιορισμό των όποιων δημόσιων «προσωπικού τύπου διαφοροποιήσεων επί παντός επιστητού», και συζήτησή τους εντός των αρμοδίων οργάνων (τακτική που ακολουθούν πλήρως τα στελέχη της μειοψηφίας του κόμματος). Παράλληλα θα απαγορευτούν διά ροπάλου ύβρεις και απαξιωτικές αναφορές βουλευτών και στελεχών εκατέρωθεν με προφανή στόχο να περιοριστεί η εικόνα κόμματος – μπάχαλου, όπως λέει έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος.