Εβδομάδα υποχρεώσεων εκτός συνόρων που συνδέονται με την ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση ξεκινά για τον Αντώνη Σαμαρά και για τον Βαγγέλη Βενιζέλο, την ίδια στιγμή που ανοίγει ο νέος κύκλος της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει αύριο στο Στρασβούργο, όπου θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ ο κ. Βενιζέλος μεταβαίνει σήμερα στο Παρίσι και ακολούθως στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον γάλλο και τον αμερικανό ομόλογό του, Λοράν Φαμπιούς και Τζον Κέρι, αντίστοιχα.

Το πλαίσιο των κυβερνητικών κινήσεων απέναντι στην τρόικα, οι εκπρόσωποι της οποίας επιστρέφουν έως το τέλος της εβδομάδας στην Αθήνα, εξετάστηκε σε προχθεσινή σύσκεψη των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, ενώ το βράδυ της περασμένης Παρασκευής το οικονομικό επιτελείο απέστειλε στους δανειστές τις εκτιμήσεις του για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και του 2015, ξεκινώντας τον νέο κύκλο διαπραγμάτευσης για την τελευταία δόση του 2013, ύψους 4,9 δισ. ευρώ.

Ο Γιάννης Στουρνάρας δεν βιάζεται όπως άλλες φορές. Θέλει να κερδίσει χρόνο, ώστε να έχει περισσότερα στοιχεία στη διάθεσή του για την πορεία των εσόδων και να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.

Η εισπραξιμότητα του φόρου των ακινήτων θεωρεί ότι έχει αυξηθεί στο 82% και τα πρώτα στοιχεία του Δεκεμβρίου δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη επίδοση. Η τρόικα έχει μείνει στο 78% και έτσι η μεταξύ τους διαφορά στις προβλέψεις για την απόδοση του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων είναι της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Αν εν τω μεταξύ τα έσοδα του Δεκεμβρίου επιβεβαιώσουν τις δικές του εκτιμήσεις, τότε θα βρεθεί σε πλεονεκτικότερη θέση έναντι του Πολ Τόμσεν.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να πείσει την τρόικα να επιτρέψει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% από την 1η Ιουνίου. Κάτι που εκείνοι δεν θέλουν γιατί θεωρούν το κόστος μεγάλο, της τάξης των 800 εκατ. ευρώ.

Ομως ο ίδιος λαμβάνοντας υπόψη τις ευεργετικές συνέπειες του μέτρου υπολογίζει ότι δευτερογενώς το κόστος θα είναι πολύ μικρότερο. Μια τέτοια μείωση θα βελτιώσει τη θέση των επιχειρήσεων, θα διευκολύνει την ανάπτυξη και θα φέρει περισσότερα φορολογικά έσοδα.

Εξτρα κόστος στον προϋπολογισμό προσθέτει και η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση. Σύμφωνα με την τρόικα αυτό είναι 280 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι 100 εκατ. ευρώ.

Οπως και να έχει, οι διαπραγματεύσεις θα παραταθούν και δεν αναμένονται αποφάσεις μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Αλλωστε ο κ. Στουρνάρας στην παρούσα φάση θέλει να διαμορφώσει τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για την επόμενη φάση της καριέρας του. Ολα δείχνουν ότι στα τέλη της άνοιξης θα επιλεγεί για τη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και τον Μάιο θα εγκαταλείψει το υπουργείο Οικονομικών (λεπτομέρειες στον Μικροπολιτικό, σ. 9).