Τον σχηματισμό προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης που ως κοινός φορέας-ομπρέλα θα κατέβει στις επερχόμενες ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Πρωτοβουλία των 58 της Κεντροαριστεράς.

Επί της ουσίας σε αυτή την παράταξη θα ενταχθούν χωρίς να καταργηθούν ή να διαλυθούν το ΠαΣοΚ και όσες πολιτικές κινήσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το εγχείρημα ώστε από κοινού να συνεννοηθούν τόσο για την ονομασία της όσο και για τη σύνθεση της ευρωλίστας.

Σε μία προσπάθεια να δώσουν ώθηση στην υπόθεση της Κεντροαριστεράς και να προσπεράσουν τα όποια προσκόμματα προέβαλαν στη συμπόρευση κυρίως με το ΠαΣοΚ, οι 58 αποφάσισαν έπειτα από χθεσινή συνάντησή τους να μετεξελίξουν την ελληνική Ελιά εξαγγέλλοντας τη δημιουργία προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης που θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στις επερχόμενες ευρωεκλογές. «Δεν πρόκειται για διεργασίες συγκόλλησης αλλά ανασύνθεσης του χώρου», ανέφερε εις εκ των 58, ο οποίος επανέλαβε ότι όλα θα γίνουν «χωρίς αποκλεισμούς, ηγεμονισμούς και με τη συναίνεση όλων». Σε ό,τι αφορά το ψηφοδέλτιο, έτερο μέλος των 58 τόνιζε ότι «δίνεται το βάρος στα πρόσωπα και όχι στην κομματική εκπροσώπηση».

Να σημειωθεί ότι οι 58 συναντήθηκαν χθες για να διασαφηνίσουν τα επόμενα βήματά τους αλλά κυρίως τις σχέσεις του εγχειρήματος με το ΠαΣοΚ. Ως γνωστόν, η πλειονότητα των 58 διατύπωνε προβληματισμούς για τη μορφή που θα έχει το σχήμα της Ελιάς τονίζοντας πως δεν γίνεται το εγχείρημα να είναι ένα ΠαΣοΚ plus γιατί τότε ενδεχομένως να μην έχει μεγάλη ανταπόκριση στην κοινωνία (Λιβαδάς, Κουρουζίδης). Στον αντίποδα, βεβαίως, διατυπωνόταν και η άποψη ότι η Κεντροαριστερά δεν πρέπει να γίνει μία υπόθεση 58 plus.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ. Επειτα από πολύωρη συζήτηση οι 58 αποφάσισαν ομόφωνα να δημοσιοποιήσουν κείμενο, στο οποίο και αναφέρονται τα επόμενα βήματά τους: «Οι 58 και οι συνεργαζόμενες κινήσεις αποφάσισαν να υποστηρίξουν τον σχηματισμό της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης ως κοινού φορέα που θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Σε αυτή μπορούν να συναντηθούν, όπως τονίζαμε στην αρχική έκκληση-πρόσκληση, όλες οι δυνάμεις που κινούνται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της δημοκρατικής αριστεράς, του φιλελεύθερου κέντρου, της πολιτικής οικολογίας, του προοδευτικού ευρωπαϊσμού.

Το ψηφοδέλτιο της παράταξης θα αναφέρεται στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν θα ενταχθούν στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική ομάδα. Η συγκρότηση της παράταξης θα πρέπει να είναι το σημείο συνάντησης των κομμάτων, των κινήσεων και των προσώπων που αυτονόμως, με δικές τους διαδικασίες, θα αποφασίσουν να στηρίξουν την κοινή προσπάθεια. Οι διαδικασίες συγκρότησης θα είναι ασφαλώς συναινετικές και θα σέβονται την ιστορικότητα των φορέων και τις πολιτικές συνθήκες που χαρακτηρίζουν τη σημερινή εθνική συγκυρία».

ΤΟ ΠαΣοΚ. Αυτό που απομένει μετά το κείμενο των 58 είναι να αποτυπωθεί η επίσημη αντίδραση του ΠαΣοΚ παρότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχε προηγηθεί ενημέρωση της Χαριλάου Τρικούπη ως προς το περιεχόμενό του.

Οι 58 στις 22 Ιανουαρίου θα συναντηθούν με τον επικεφαλής της ομάδας Δημοκρατών και Σοσιαλιστών του Ευρωκοινοβουλίου Χάνες Σβόμποντα στην Αθήνα για να συζητήσουν θέματα που αφορούν το ευρωψηφοδέλτιο.

Ηδη έχουν εκπονήσει προγραμματικό κείμενο για τη θέση της Ελλάδα στην Ευρώπη, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες.