«Δώστε ό,τι μπορείτε», είναι το νέο δόγμα της Εφορίας για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά πραγματικά αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμα και στις 12 δόσεις της ισχύουσας ρύθμισης.

Το παραθυράκι στη διαδικασία, σύμφωνα με την οποία ο φορολογούμενος ανάλογα με το ύψος του χρέους του, μπορεί να δίνει ακόμα και 20 ευρώ τον μήνα και όταν έχει τη δυνατότητα να κάνει μεγαλύτερη καταβολή, κρύβεται στο Τaxisnet. Οπως είναι γνωστό σήμερα οι φόροι έχουν πάψει να εξοφλούνται στις ΔΟΥ, αλλά πληρώνονται αποκλειστικά σε τράπεζες και ΕΛΤΑ με εκτύπωση της ταυτότητας οφειλής μέσω του συστήματος Τaxis.

Το σύστημα παρέχει τη δυνατότητα στον φορολογούμενο να τυπώνει την ταυτότητα οφειλής, είτε με αναγραφή του οφειλόμενου ποσού είτε χωρίς. Στη δεύτερη περίπτωση, ο φορολογούμενος μπορεί να πάει στην τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ και να καταβάλει όποιο ποσό έχει τη δυνατότητα. Με τον τρόπο αυτό, ο φορολογούμενος δείχνει καλή πρόθεση εξυπηρέτησης των φορολογικών του υποχρεώσεων και μπορεί να μπλοκάρει ενδεχόμενες κατασχέσεις, στον βαθμό που πράγματι βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής αδυναμίας.

Οπως τονίζει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, «εφόσον οι φορολογούμενοι δίνουν αυτό το άτυπο «έναντι» κάθε μήνα μπορούν να προστατευθούν από ενδεχόμενες κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων τους». Καλό είναι όμως, εξηγεί ο ίδιος, παράλληλα με την έναντι πληρωμή σε τράπεζες και ΕΛΤΑ να ενημερώνουν και την Εφορία στην οποία υπάγονται, για να μη γίνει καμία κατάσχεση από… σπόντα. Οι έναντι πληρωμές αφορούν κυρίως περίπου 1,8 εκατ. φορολογουμένους με χρέη έως 5.000 ευρώ και ήδη έχουν αρχίσει να αποδίδουν εισπράξεις στα ταμεία του Δημοσίου.

Χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν στην ώρα τους τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, αξιοποιούν αυτή την άτυπη δυνατότητα και εκεί που το Δημόσιο δεν θα εισέπραττε τίποτα, σπυρί σπυρί μαζεύει φόρους. Παράλληλα, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπό την απειλή των κατασχέσεων, τη διαρκή πίεση μέσω ηλεκτρονικών επιστολών, την απλούστευση των διαδικασιών ρύθμισης οφειλών αλλά και την άτυπη παροχή της δυνατότητας έναντι πληρωμών, οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές περιορίστηκαν στα 2,5 εκατ. στα τέλη του 2013, όταν λίγους μήνες νωρίτερα προσέγγιζαν τα 3 εκατ.

Οι φορολογούμενοι πάντως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι έναντι πληρωμές δεν διασφαλίζουν τον οφειλέτη από κατασχέσεις καταθέσεων, στον βαθμό που υπάρχει η δυνατότητα κανονικής ρύθμισης της οφειλής ή πλήρους εξόφλησής της. Οπως εξηγούν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αν για παράδειγμα ένας φορολογούμενος χρωστά 500 ευρώ και δίνει κάθε μήνα στην τράπεζα από 50 ευρώ, αλλά διαπιστωθεί από μια διασταύρωση ότι εισπράττει παράλληλα ενοίκια 1.500 ευρώ, τότε προφανώς θα του γίνει κατάσχεση των ενοικίων.

Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί πως οι έναντι πληρωμές δεν βάζουν φρένο σε τόκους και πρόστιμα που ισχύουν, απλώς περιορίζουν το αρχικό κεφάλαιο επί των οποίων υπολογίζεται η ποινή της ληξιπρόθεσμης οφειλής.