Aνοίγει ο ανακριτικός κύκλος για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, μετά την ομόφωνη απόφαση που έλαβε σύμφωνα με πληροφορίες το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο αποφάσισε ότι τα αδικήματα που του αποδίδονται δεν έχουν παραγραφεί.

Πρόκειται, όπως είναι γνωστό με βάση και τη δίωξη της Βουλής για δύο κακουργήματα και το ένα πλημμέλημα (απιστία,νόθευση εγγράφου και παράβαση καθήκοντος). Το δικαστικό συμβούλιο συνεδρίασε με απόλυτη μυστικότητα το Σάββατο στον Άρειο Πάγο.

Με το βούλευμά τους οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι δεν είναι παραγεγραμμένα τα αδικήματα για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αποφασίζοντας ότι η Βουλή της μίας μέρας που σχηματίστηκε μεταξύ δύο εκλογικών αναμετρήσεων δεν μπορεί να συνυπολογιστεί στον χρόνο για τη συμπλήρωση της αποσβεστικής προθεσμίας και της εξάλειψης του αξιοποίνου των αδικημάτων που του αποδίδονται.

Συγκεκριμένα έκριναν ότι η δίωξη από τη Βουλή κινήθηκε εντός της αποσβεστικής προθεσμίας γιατί η επόμενη Βουλή που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, δεν είχε σύνοδο. Κατά συνέπεια, συνέχισαν οι δικαστές, η επόμενη σύνοδος που άρχισε η αποσβεστική προθεσμία είναι αυτή που εξελέγη Πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς. Άρα νόμιμα η Βουλή άσκησε τη δίωξη σε βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάσκεψη του Δικαστικού Συμβουλίου εκφράστηκαν δύο συγκλίνουσες απόψεις οι οποίες όμως καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα, ότι δεν έχει επέλθει παραγραφή των αδικημάτων.