Απογοητευμένος με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ και δυσαρεστημένος από τις αποστάσεις που κρατά η Ε.Ε δηλώνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι η απόρριψη νέου σχεδίου λύσης θα σημάνει την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου, γεγονός το οποίο, όπως επισήμανε, ενδεχομένως να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Κυπρίων.

Ο Ντάουνερ θα έχει τη Δευτέρα, στη Λευκωσία, χωριστές συναντήσεις με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, καθώς και με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών.

Ο κύπριος πρόεδρος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πολίτης ανάφερε ότι πρέπει να γίνει σοβαρή δουλειά από την αρχή, ώστε οι συνομιλίες να εδράζονται σε κοινή βάση.

Υπέδειξε επίσης, ότι δεν πρέπει να αρχίσουν συνομιλίες, επειδή ασκούνται πιέσεις ή γιατί υπάρχουν ανησυχίες ότι θα επιρριφθούν ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε απογοήτευση από την στάση των μεσολαβητών, συμπεριλαμβανομένου του Αλεξάντερ Ντάουνερ, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει η αντικειμενικότητα και η βοήθεια που ανέμενε.

Επισήμανε ότι ο ίδιος υπερασπίστηκε πολλές φορές τον κ. Ντάουνερ, αλλά, πρόσθεσε, «σήμερα βιώνει καταστάσεις που τον δυσαρεστούν και δεν είναι υποβοηθητικές, για την επίτευξη του στόχου για λύση, το συντομότερο, του Κυπριακού».

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε επίσης ότι ανέμενε μεγαλύτερη ανταπόκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα από την Κομισιόν.

Στο Λονδίνο ο Ν. Αναστασιάδης

Κυπριακό, ενέργεια, οικονομία και συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ αναμένεται να είναι τα κυρίαρχα θέματα, που θα συζητήσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τη βρετανική κυβέρνηση την προσεχή εβδομάδα στο Λονδίνο.

Ο κ. Αναστασιάδης μεταβαίνει την Τρίτη στη βρετανική πρωτεύουσα, με τους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Ενέργειας, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υφυπουργό προεδρίας.

Σε συνέντευξη στο ΡΙΚ ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας Μάθιου Κιντ αναφέρθηκε στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς να γίνεται λόγος για αδιέξοδο. Έγινε, είπε, πολλή δουλειά στη διάρκεια του φθινοπώρου και καλύφθηκε σημαντικό έδαφος. Πρόκειται, πρόσθεσε, για τα τελευταία στάδια μιας διαδικασίας, τα οποία φαίνεται να είναι τα δυσκολότερα και τα πιο πιεστικά.

Όσον αφορά τους τομείς της ενέργειας και της διαχείρισης αποθεμάτων ο Μάθιου Κιντ αναφέρθηκε στην πιθανότητα παροχής τεχνογνωσίας από βρετανικής πλευράς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από