Το προνομιούχο 1% που κατήγγελλαν οι διαδηλωτές του κινήματος Καταλάβeτε τη Γουόλ Στριτ φαίνεται ότι αποκτά τη δική του έκδοση. Η μεγιστάνας του ψηφιακού τύπου Αριάννα Χάφινγκτον και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Νίκολας Μπεργκρούεν ανακοίνωσαν την περασμένη Τετάρτη την έκδοση του World Post, μιας ειδησεογραφικής ιστοσελίδας που θα περιέχει και αναλύσεις, η οποία σκοπεύει να αποτελέσει πλατφόρμα για την προβολή των απόψεων μερικών από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του πλανήτη.

Οπως θα ήταν φυσικό, το World Post θα εγκαινιάσει τη λειτουργία του στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που θα διεξαχθεί μέσα στον Ιανουάριο. Οι αρθρογράφοι στην ιστοσελίδα θα είναι πολλοί και πασίγνωστοι. Μεταξύ αυτών ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και ο πρόεδρος της Google Ερικ Σμιντ, οι οποίοι παρίστανται συχνά στις εργασίες του συνεδρίου στο Νταβός. Ο Μπεργκρούεν, γνωστός και ως «άστεγος δισεκατομμυριούχος» επειδή προτιμά να ζει σε σουίτες ξενοδοχείων αντί να έχει δικά του σπίτια, λέει ότι το εγχείρημα 50-50 με την AOL ιδιοκτήτρια εταιρία του Huffington Post δεν θα είναι απλά μια πλατφόρμα για την παγκόσμια ελίτ. «Από κάπου πρέπει να αρχίσεις», εξηγεί. «Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους έχουν πολλές γνώσεις. Από την άλλη θα δείτε πολλές άγνωστες φωνές, νέες φωνές και από τομείς που δεν είναι και τόσο αναμενόμενοι». Η Αριάννα Χάφινγκτον δήλωσε: «Ολοι αυτοί οι αρχηγοί κρατών και επιτυχημένοι επιχειρηματίες θα γράφουν δίπλα δίπλα με έναν άνεργο από την Ισπανία, έναν φοιτητή από τη Βραζιλία. Η δύναμη της ιστοσελίδας μας είναι ότι δεν υπάρχει ιεραρχία».

Η νέα ιστοσελίδα θα έχει τη δική της ξεχωριστή παρουσία αλλά θα αντικαταστήσει και τον τομέα των διεθνών ειδήσεων στο Huffington Post. Η ήδη πασίγνωστη ιστοσελίδα θα αναλάβει τη διεύθυνση του διαφημιστικού τμήματος του κοινού εγχειρήματος καθώς και τη διοργάνωση διασκέψεων και ειδικών αφιερωμάτων. Πάντως και οι δύο πλευρές αρνήθηκαν να αποκαλύψουν το μέγεθος της χρηματοδότησης. Ο Μπεργκρούεν διευκρίνισε ότι το World Post θα έχει στόχο την κερδοφορία. «Ομως ακόμα και εάν δεν έχει κέρδη θα το στηρίξουμε», πρόσθεσε.

Το Huffington Post βρίσκεται ήδη σε 10 χώρες και θα χρησιμοποιήσει τους ντόπιους δημοσιογράφους του καθώς και τρεις νέους ξένους ανταποκριτές στο Πεκίνο, στη Βηρυτό και στο Κάιρο για το World Post. Ομως, όπως διευκρινίζει η πολυμήχανη Αριάννα, η μεγάλη δύναμη της νέας ιστοσελίδας θα είναι η ικανότητά της να συνεργαστεί με τοπικούς δημοσιογραφικούς ομίλους.