Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς εύχεται η Χρυσή Μπάλα να απονεμηθεί φέτος στον Αϊ-Βασίλη. Ο προπονητής του Ολυμπιακού Μίτσελ θεωρεί τον θεσμό «ένα αστείο» από τη στιγμή που το 2010, όταν η Ισπανία αναδείχτηκε πρωταθλήτρια κόσμου, η Χρυσή Μπάλα δεν απονεμήθηκε σε ποδοσφαιριστή των Φούριας Ρόχας και προτείνει το βραβείο να δοθεί στον πρόεδρο της FIFA Ζεπ Μπλάτερ. Η Μπάγερν απειλεί να τινάξει τη διαδικασία στον αέρα, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης υποστηρίζει πως θα είναι μεγάλη αδικία αν ο Ρονάλντο δεν βραβευτεί. Μα επιτέλους, τι συμβαίνει φέτος με τη Χρυσή Μπάλα;

Μια δήλωση, ένας τραυματισμός και μια παράταση στην ψηφοφορία μετέτρεψαν σε ντέρμπι την αναμέτρηση των Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο και Φρανκ Ριμπερί, η οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες συνέκλινε προς την πλευρά του τελευταίου.

Η καταληκτική ημερομηνία για να ψηφίσουν οι δημοσιογράφοι, οι ομοσπονδιακοί προπονητές και οι αρχηγοί των εθνικών ομάδων για την ανάδειξη του κορυφαίου παίκτη του κόσμου είχε οριστεί η 15η Νοεμβρίου. Το βράδυ της 19ης Νοεμβρίου και ενώ ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε ολοκληρώσει μια μεγαλειώδη εμφάνιση στη Στοκχόλμη, οδηγώντας σε νίκη – πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ την Πορτογαλία εις βάρος της Σουηδίας, πετυχαίνοντας χατ τρικ, οι εκλέκτορες έλαβαν mail από τη ΦΙΦΑ που τους ενημέρωνε πως η ψηφοφορία θα έπαιρνε παράταση μέχρι τις 29 Νοεμβρίου λόγω χαμηλής συμμετοχής στη διαδικασία. Το περίεργο της ιστορίας είναι η σημείωση της ΦΙΦΑ πως ακόμα και αυτοί που έχουν ψηφίσει μπορούν να αλλάξουν την προτίμησή τους.

Από εκείνο το βράδυ ο Κριστιάνο Ρονάλντο αντικατέστησε στη θέση τού φαβορί τον Φρανκ Ριμπερί, που σήκωσε όποια κούπα βρήκε μπροστά του με την Μπάγερν το 2013.

Της πρωτοφανούς απόφασης της ΦΙΦΑ είχε προηγηθεί η γκάφα του επικεφαλής της Ζεπ Μπλάτερ, ο οποίος σε ομιλία του σε βρετανικό πανεπιστήμιο ειρωνεύτηκε τον Κριστιάνο Ρονάλντο αναφερόμενος στη μανία του με τα μαλλιά του και τη στρατιωτικής μορφής συμπεριφορά του στον αγωνιστικό χώρο. Πολλοί συνέδεσαν τα δύο γεγονότα υποδηλώνοντας πως ο Μπλάτερ προσπάθησε να διορθώσει την γκάφα του υποπίπτοντας σε μια δεύτερη.

Στο διάστημα αυτό μεσολάβησε ο τραυματισμός του συλλέκτη Χρυσών Μπαλών τα τέσσερα τελευταία χρόνια Λιονέλ Μέσι, ένα γεγονός που μείωσε τη δυναμική του Αργεντινού στην ψηφοφορία.

Η απονομή θα γίνει τη Δευτέρα στη Ζυρίχη και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος θα είναι ο μεγάλος νικητής.

Το μόνο βέβαιο είναι πως όποιος κι αν είναι ο νικητής, θα προκληθούν τριβές. Τις μεγαλύτερες θα τις προκαλέσει η Μπάγερν με τον πρόεδρό της Ούλι Χένες να απειλεί ακόμα και με προσφυγή στη Δικαιοσύνη αν αποδειχτεί πως η παράταση της ψηφοφορίας, που συνέπεσε με την εντυπωσιακή απόδοση του Ρονάλντο στα μπαράζ του Μουντιάλ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.