Η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Ελλάδα απασχόλησε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης από όλο τον κόσμο. Στο επίκεντρο της προσοχής των ξένων δημοσιογράφων βρέθηκαν οι μεγάλες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η χώρα μας, οι σκληρές διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται με τους δανειστές, αλλά και η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα λόγω του Μνημονίου.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ – ΑΥΣΤΡΙΑ. «Η Ελλάδα ξεκινά την προεδρία της ΕΕ λέγοντας ότι οι πολιτικές λιτότητας είναι ανυπόφορες», ήταν ο τίτλος ανταπόκρισης του «Γκάρντιαν» από την Αθήνα. Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η έναρξη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα συμπίπτει με τις συνεχώς αυξανόμενες αντιδράσεις κατά των πολιτικών λιτότητας που έχουν εκπονηθεί κυρίως από το Βερολίνο, σηματοδοτώντας την απομόνωση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Ο «Γκάρντιαν» φιλοξενεί τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν θέλει άλλο Μνημόνιο.

Πιο επικριτική όσον αφορά τη στάση της ΕΕ προς την Αθήνα είναι η αυστριακή «Ντι Πρέσε», η οποία σε κύριο άρθρο της επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη διασωθεί επειδή με τη βοήθεια των 240 δισ. ευρώ που χορηγήθηκαν στη χώρα διασώθηκαν μόνο οι διεθνείς τράπεζες. Σημειώνει ότι δεν υπήρξε αλληλεγγύη προς τον λαό της Ελλάδας, καθώς η διεθνής βοήθεια περιορίστηκε μόνο στη διαγραφή χρεών 107 δισ. ευρώ ιδιωτών επενδυτών. Η «Ντι Πρέσε» αναφέρει ακόμη ότι το φτωχότερο κομμάτι του πληθυσμού καλείται τώρα να πληρώσει για τις βασικές αιτίες του κακού που βρίσκονται στην Ελλάδα, όπως είναι η επί δεκαετίες σπατάλη κρατικού χρήματος, η φοροδιαφυγή και η δωροδοκία (μίζες). «Η χώρα δεν έχει διασωθεί, δεν υπήρξε ποτέ διεθνής αλληλεγγύη και δεν γνωρίζουμε αν η όλη υπόθεση θα καταλήξει σε πολιτική καταστροφή», γράφει η εφημερίδα.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ. Εκτεταμένη αναφορά στην ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα μας έκανε και ο γερμανικός Τύπος. Η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» αναφέρει ότι η Αθήνα προσδοκά τώρα σε παραχωρήσεις από το Βερολίνο και ότι η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει πως δεν έχει περιθώριο για άλλα μέτρα. Η «Μιτελμπαγιέρισε Τσάιτουνγκ» έγραψε ότι η ανάληψη της προεδρίας αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα να βελτιώσει την εικόνα της στο εξωτερικό και πρέπει να την αξιοποιήσει.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναπαρήγαγαν επίσης δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα στο «Μπλούμπεργκ», όπου ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Αθήνα προσδοκά να βγει στις αγορές το δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο κάνει επίσης ιδιαίτερη αναφορά στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των αγορών προς την Ελλάδα.

Οι εξελίξεις στη χώρα μας αποτέλεσαν αντικείμενο σχολιασμού ακόμη και σε βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, όπου αναφέρεται ότι κύριες προτεραιότητες της Ελλάδας είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και η αντιμετώπιση της ανεργίας.