Εξηγήσεις αναμένεται να δώσει σήμερα στο «ιερατείο» της Κουμουνδούρου ο βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος, οι δηλώσεις του οποίου – ότι υπάρχουν και συμπαθούντες τη 17Ν στον ΣΥΡΙΖΑ – προκάλεσαν νευρικό κλονισμό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο αιρετικός βουλευτής υπέβαλε, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, την παραίτησή του στον κ. Τσίπρα χθες το βράδυ μέσω SMS, ενώ η παραμονή του ή όχι στην Kοινοβουλευτική Oμάδα του κόμματος αναμένεται να κριθεί σήμερα. Oπως μάλιστα διευκρίνιζε ανώτερο κομματικό στέλεχος, η τύχη του βουλευτή θα κριθεί από τη στάση που θα επιδείξει σήμερα ενώπιον του προέδρου Αλέξη Τσίπρα, των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος κ.κ. Λαφαζάνη, Παπαδημούλη, Κουρουμπλή, του γραμματέα της ΚΟ Νίκου Βούτση και του εκ της συνιστώσας Ρόζα προερχόμενου διευθυντή της, Κ. Αθανασίου.

Το κλίμα βάρυνε ιδιαίτερα για τον βουλευτή, ο οποίος προχθές «άνοιξε» ένα κεφάλαιο που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κλείσει από την πρώτη ημέρα που έγινε αξιωματική αντιπολίτευση: τη συμπάθεια μελών και στελεχών του κόμματος προς τις ιδέες της 17Ν και την ακτιβιστική βία γενικότερα.

Ο ίδιος ο κ. Τατσόπουλος επιχείρησε εκ των υστέρων να κλείσει το θέμα λέγοντας ότι απομονώθηκαν φράσεις του. Η φωτιά όμως είχε ανάψει ήδη στα social media και στα γραφεία της Κουμουνδούρου. Και παρότι χθες στον Βήμα FM δήλωσε ευθέως πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με την τρομοκρατία, όχι γιατί το λέω εγώ, αλλά γιατί προκύπτει από τα γεγονότα», το βουβό κύμα των εσωκομματικών αντιδράσεων είχε εξελιχθεί σε τσουνάμι ήδη.

Ακόμα και η φράση του, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει στρατιωτικό τμήμα και όχι απλώς δεν έχει, αλλά δεν έχει και την παραμικρή διάθεση να φτιάξει», φαίνεται πως αντί να καθησυχάσει, δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερο πονοκέφαλο στην Κουμουνδούρου, το γραφείο Τύπου της οποίας, αντί να ασχολείται με τη συνάντηση Τσίπρα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, απαντούσε στην επίθεση που εξαπέλυσε το γραφείο Τύπου της ΝΔ για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – τρομοκρατίας.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας άδειασε μάλιστα τον βουλευτή, λέγοντας πως «μιλά άστοχα για πράγματα που δεν ξέρει, αλλά όπως ο ίδιος λέει, φαντάζεται με παραδοξότητες και “λογικά άλματα”».

Παράλληλα σε φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ social media όπως το Red Notebook ασκούσαν δριμύτατη κριτική στον Πέτρο Τατσόπουλο, ο οποίος ανακοίνωσε μέσω facebook ότι έχει υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο.

ΑΠΑΝΩΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ. Με τις εξελίξεις αυτές, πήραν φωτιά τα τηλέφωνα της Κουμουνδούρου μεταξύ του προέδρου και στελεχών όπως οι κ.κ. Βούτσης και Σκουρλέτης. Ο κ. Τσίπρας έκανε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έναν τηλεφωνικό γύρο με στελέχη σε όλο το φάσμα του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά του. Σε αυτές τις επικοινωνίες έγινε δέκτης εισηγήσεων για διαγραφή του βουλευτή, ο οποίος αποτελεί προσωπική επιλογή του.

Ο βουλευτής όμως δέχτηκε πυρά και για τα σχόλια που έκανε με αφορμή την εμφάνιση ως «παπα-Σούρα» του συναδέλφου του βουλευτή Καστοριάς Βαγγέλη Διαμαντόπουλου, ο οποίος αναφερόμενος στον κ. Τατσόπουλο έγραψε πως αρχικά πίστευε ότι ο εν λόγω βουλευτής «πρόκειται είτε για “μα…κα είτε για προβοκάτορα”. Τώρα είμαι βέβαιος ότι πρόκειται για το δεύτερο».

Τσίπρας: Μετά τον Πατριάρχη θα πάει στο Αγιο Ορος

Το Αγιον Ορος αναμένεται να επισκεφθεί την άνοιξη ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνεχίζοντας το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς την πλευρά της Εκκλησίας συναντήθηκε χθες στην Αθήνα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τις τρεις προτεραιότητες της ευρωυποψηφιότητάς του, ενώ κάλεσε την Εκκλησία σε συστράτευση ειδικότερα στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος σε ουμανιστική, όπως είπε, βάση. Οι τρεις βασικοί άξονες στους οποίους ο κ. Τσίπρας αναμένεται να δώσει το βάρος είναι ο τερματισμός της λιτότητας, η επαναδιαπραγμάτευση της μεταναστευτικής πολιτικής και η προστασία του περιβάλλοντος. Το τελευταίο ζήτημα ενδιαφέρει ιδιαίτερα και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος αποκαλείται και Πράσινος Πατριάρχης εξαιτίας των πρωτοβουλιών που έχει λάβει σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τη συνάντηση, ζήτησε από τον Παναγιώτατο και τη συνδρομή του Οικουμενικού Πατριαρχείου – όπως θα ζητήσει και από τις άλλες Εκκλησίες – ώστε να υπάρξει αλλαγή στάσης της εφαρμοζόμενης μεταναστευτικής πολιτικής «που έχει δυστυχώς μετατρέψει τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο ψυχών και τις χώρες υποδοχής σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών». Οπως είπε ο κ. Τσίπρας, «η Ευρώπη, αν δεν δείξει αλληλεγγύη, δεν θα μπορέσει να συνεχίσει».