Mπορεί το Μνημόνιο να οδεύει στη λήξη του σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά το ΔΝΤ «έχει ακόμη πρόγραμμα με την Ελλάδα», είπε χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Γουίλιαμ Μάρεϊ, αναφερόμενος στην προγραμματισμένη συνέχιση των εκταμιεύσεων του Ταμείου έως το 2016.

Σχετικά με την προϋπόθεση που θέτει το ΔΝΤ, να είναι εξασφαλισμένη η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για να συνεχίσει να εκταμιεύει το δικό του μερίδιο, ο Μάρεϊ έκανε αναφορά σε δέσμευση που όπως είπε έχουν αναλάβει οι Ευρωπαίοι να παράσχουν χρηματοδοτική βοήθεια στην Ελλάδα, προκειμένου να καλύψει τα όποια χρηματοδοτικά κενά. Δεν διευκρίνισε ωστόσο αν η δέσμευση αυτή είναι αρκετή. «Πρέπει να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες», είπε.

Παράλληλα, ενώ η τρόικα αναμένεται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε χθες ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί η ακριβής ημερομηνία επιστροφής του Πολ Τόμσεν. Επισήμανε πάντως ότι υπάρχει ένα πλήθος ζητημάτων που θα πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης.

Σημειώνεται ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα είναι το δημοσιονομικό κενό, 1,2 δισ. ευρώ κατά την τρόικα. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας όμως είπε προχθές ότι δεν μπορούν να ληφθούν άλλα μέτρα.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, από το 2010 η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα συνολικά 63 δισ. ευρώ (31% του ΑΕΠ), τα οποία όμως έχουν αποδώσει σε προσαρμογή μόνο 27 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα τα κατάπιε η ύφεση.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου διέψευσε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ σχετικά με την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί στην Ελλάδα.