Σάρκα και οστά αποκτά το real estate της Εκκλησίας, καθώς συστήνεται εταιρεία, ενώ παράλληλα πρόκειται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την επιλογή συμβούλου που θα αναλάβει τη διαχείριση της περιουσίας της.

Ο λόγος για τη σύσταση της «Εταιρείας Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε» από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, και ενώ παράλληλα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η καταγραφή της περιουσίας της από την PricewaterhouseCoopers.

Σε τι συνίσταται όμως αυτή η περιουσία ; Πρόκειται μεταξύ άλλων για το «φιλέτο» επιφάνειας 83 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη που γειτονεύει με αυτό του Αστέρα και για το οποίο στο παρελθόν υπήρχε πρόθεση για από κοινού αξιοποίηση. Επίσης πρόκειται για 25.000 περίπου στρέμματα στην Πεντέλη (σσ: παλαιότερα η Εκκλησία είχε επιχειρήσει να εγκαταστήσει μεγάλο φωτοβολταικό), για 250 ακίνητα στην παραλιακή ζώνη (σαν τα 1.200 στρέμματα μεταξύ λίμνης Βουλιαγμένης και Βάρκιζας), και για το κτίριο επί της οδού Μητροπόλεως που παλαιότερα στέγαζε το υπουργείο Παιδείας (λέγεται ότι θα μεταστεγαστεί το υπουργείο Περιβάλλοντος).

Όσο για το σύμβουλο, θα αναλάβει να διαχειρίζεται την περιουσία της Αρχιεπισκοπής, στο πλαίσιο και της ρύθμισης που είχε ψηφιστεί το περασμένο φθινόπωρο και η οποία αφορά τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Τι προέβλεπε η ρύθμιση

Βάσει εκείνης της ρύθμισης, το Δημόσιο θα κατέχει το 50% των μετοχών της εταιρείας και συνεπώς θα εισπράττει ένα αντίστοιχο ποσοστό επί των εσόδων που προκύπτουν από την αξιοποίηση μιας σειράς εκκλησιαστικών ακινήτων. Τα έσοδα αυτά θα κατευθύνονται αποκλειστικά στη διεύρυνση των κοινωνικών υποδομών και στην αρωγή των πλέον ευπαθών και αδύναμων συμπολιτών μας.

Πολύς λόγος ωστόσο έχει γίνει και για την κυριότητα των εκκλησιαστικών ακινήτων. Αυτά παραμένουν στην Αρχιεπισκοπή, καθώς το μόνο που παραχωρείται είναι τα δικαιώματα πάνω στα ακίνητα αυτά, όπως ακριβώς κάνει και το ΤΑΙΠΕΔ με την περιουσία του Δημοσίου, που αξιοποιείται μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων παραχώρησης.

Επισημαίνεται ότι ένα άλλο εργαλείο που έχει στα χέρια της η εκκλησία είναι η αξιοποίηση των ακινήτων της μέσω των λεγόμενων «Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων» (ΕΣΧΑΣΕ). Σημειώνεται ότι η εμπειρία από την «Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε» θα αξιοποιηθεί και από τις κατά τόπους Μητροπόλεις που επίσης κατέχουν σημαντική περιουσία.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα, αποσύρθηκε ως εκπρόθεσμη η τροπολογία με την οποία παρέχονταν στην Εκκλησία η δυνατότητα να έχει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας της. Παρ’ όλα αυτά, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών προχωρά κανονικά στα σχέδια της, βασιζόμενη στη ρύθμιση του περασμένο φθινοπώρου.