Στην πόλη που θα διεξαχθεί το φάιναλ φορ, το Μιλάνο, εμφανίστηκε το…φάντασμα του Πρωταθλητή Ευρώπης και λογικά διασύρθηκε από τους πεινασμένους για διάκριση Ιταλούς του Λούκα Μπάνκι.

Η Αρμάνι Μιλάνο «έραψε» κοστούμι 30 πόντων στον Ολυμπιακό (81-51) τον οποίο ταπείνωσε και ουσιαστικά επιβεβαίωσε με τον πιο τρανό τρόπο ότι η Ευρωλίγκα μόλις ξεκινά και οι Πρωταθλητές συνεχίζουν να βρίσκονται σε κρίση.

Πρόκειται για μια από τις χειρότερες εμφανίσεις στην ιστορία του συλλόγου, που θύμισε λίγο την άτακτη υποχώρηση στη Μόσχα τον Φεβρουάριο του 2012 όταν και είχε χάσει από την ΤΣΣΚΑ με 32 πόντους (96-64).

Αλλά στην ιταλική πόλη, το βράδυ της Πέμπτης τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα και ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο 33ο λεπτό ο Ολυμπιακός μετά βίας είχε φτάσει τους 40 πόντους και έχανε ήδη με 30 (70-40) !

Δεν υπάρχει ουσιαστικά παίκτης που να στάθηκε στο ύψος του από τους Πειραιώτες, ενώ ο Γιώργος Μπαρτζώκας σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσε να αλλάξει το ρου του αγώνα, έστω και με 2-3 αποφάσεις που θα φαίνονταν – μπασκετικά – παράλογες αλλά ίσως έδιναν έναν παλμό όσο η ομάδα του ήταν σε απόσταση βολής.

Ο Ολυμπιακός με δυσκολία ξεπέρασε τελικά τους 50 πόντους και συνολικά πέτυχε μόλις 19 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο (!) γνωρίζοντας φυσιολογικά την ήττα που έσπασε και το αήττητό του στην Ευρωλίγκα μετά από 11-0 νίκες εφέτος και συνολικά 14-0, με τις τρεις τελευταίες νίκες της περσινής περιόδου.

Ήταν μακράν μια από τις χειρότερες βραδιές στην ιστορία του Ολυμπιακού και δεν είναι τυχαίο ότι οι 51 πόντοι αποτελούν αρνητικό ρεκόρ για την ομάδα στην 14χρονη παρουσία της στην Ευρωλίγκα. Με προηγούμενο τους 52 πόντους που είχε σημειώσει κόντρα στην Εφές Πίλσεν (ήττα με 61-52) την περίοδο 2003-04.

Ο Τζόρζιο Αρμάνι δεν πίστευε στα μάτια του και χειροκροτούσε συνέχεια την ομάδα του, στην κορυφαία εφετινή της εμφάνιση, με την ομάδα του Λούκα Μπάνκι να γιορτάζει με τον καλύτερο τρόπο τα 78α γενέθλια της.

«Προφανώς και ήταν ένα πολύ άσχημο βράδυ για εμάς και ένα πολύ καλό για την Αρμάνι Τζινς Μιλάνο. Ειδικά στο τρίτο δεκάλεπτο χάσαμε την υπομονή και την επιμονή μας στο παιχνίδι. Δεν αποτελούν δικαιολογία οι απουσίες. Στο TOP-16 το επίπεδο είναι πάρα πολύ υψηλό και όλοι μπορούν να κερδίσουν όλους. Πρέπει πάντα, σε αυτή τη φάση να ξεχνάς και την ήττα αλλά και τη νίκη. Το βασικό είναι να δούμε τι δεν κάναμε σωστά απόψε, αν και γενικά δεν κάναμε και πάρα πολλά πράγματα σωστά» τόνισε ο τεχνικός του Ολυμπιακού Γιώργος Μπαρτζώκας που είδε τους παίκτες του να χάνουν μεγάλη ευκαιρία να πάρουν διψήφια διαφορά στο μοναδικό καλό τους δεκάλεπτο (το πρώτο). Εκεί που υπερτερούσαν κατά κράτος σε επιθετικά ριμπάουντ και ασίστ αλλά δεν τα εξαργύρωναν σε εύκολα καλάθια.

Η σκληρή αλλά και έξυπνη άμυνα των γηπεδούχων με τον Χάκετ να απενεργοποιεί τον Σπανούλη έφερε αποτέλεσμα με τον Ολυμπιακό να πετυχαίνει μόλις 8 πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο και 19 στο δεύτερο ημίχρονο !

«Μας πονάει ο τρόπος που χάσαμε. Ξέραμε ότι αν βρει χώρο το Μιλάνο, μπορεί να σε σκοτώσει, αλλά όχι και να χάσουμε με κάτω τα χέρια. Επιβάλλεται να γυρίσουμε άμεσα διακόπτη, καθώς άμεσα μας περιμένει η Μπαρτσελόνα» τόνισε ο Γιώργος Πρίντεζης.

Ο Λάνγκφορντ (29π.) κράτησε μόνος του σχεδόν το Μιλάνο στο αμφίρροπο πρώτο μέρος και στο δεύτερο συνέχισε επιθετικά ο Χάκετ, με τη διαφορά να φτάνει τελικά στους 30, σε ένα γήπεδο ιδιαίτερα…κατηφορικό για τις ελληνικές ομάδες με μεγάλες συντριβές και αποκλεισμούς (Αρης και Παναθηναϊκός) και γενικά μεγάλες ήττες (Ολυμπιακός).

Τηλεοπτικά από την Αθήνα είδε την νέα του ομάδα ο Τζαμάριο Μούν, που έφτασε το βράδυ της Πέμπτης και σαφώς διαπίστωσε ότι ο δρόμος είναι μακρύς.

Φτηνά λάθη, έλλειψη καθαρού μυαλού και «τούβλα» από την περιφέρεια (3/18 τρ.) έφεραν φυσιολογικά το τελικό 81-51.

Ο κόουτς του Ολυμπιακού προσπάθησε να ανακατέψει την τράπουλα, παίζοντας με την τριάδα Κατσίβελη, Σλούκα, Κόλινς (ντεμπούτο παίζοντας τριάρι) και Περπέρογλου τεσσάρι, αλλά τα συνεχόμενα λάθη τον ανάγκασαν να επαναφέρει Σπανούλη και Λοτζέσκι χωρίς όμως να βελτιωθεί η κατάσταση.

Οσο περνούσε η ώρα η εικόνα του Ολυμπιακού χειροτέρευε και πλέον χρειάζεται άμεση αντίδραση αφού σε μια εβδομάδα έρχεται στην Αθήνα η Μπαρτσελόνα που «άλωσε» το άνδρο της Φενέρμπαχτσε.

Ο Σπανούλης μπορεί να ήταν (όπως όλη η ομάδα) «σκιά» του εαυτού του, όμως πήρε μια μεγάλη διάκριση προερχόμενη από την Ιταλία, αφού στο δημοψήφισμα της ιταλικής εφημερίδας Gazzeta dello Sport ψηφίστηκε τρίτος καλύτερος Ευρωπαίος παίκτης για την περασμένη σεζόν, μένοντας πίσω μόνο από το ΝΒΑ ! Ο Σπανούλης συγκέντρωσε 135 ψήφους, ενώ πρώτος ήταν ο Γάλλος άσος των Σαν Αντόνιο Σπέρς Τόνι Πάρκερ (έπαιξε τελικό ΝΒΑ και πήρε το Ευρωμπάσκετ με τη Γαλλία) με 283 και ο Ισπανός Μάρκ Γκασόλ των Γκρίζλις με 144.

Αρμάνι Τζινς Μιλάνο (16/33 δ., 12/21 τρ., 13/19 β., 29-7ρ., 9 κλ., 13λ., 7ασ., 8 κοψ.): Tσερέλα 5 (1), Μέλι 3 (1), Χάκετ 17 (5/10 δ., 2/4 τρ., 1/2 β., 3ρ., 1 λ., 3ασ.), Κανγκούρ, Λάνγφορντ 29 (4/7δ., 5/6 τρ., 6/9 β., 4ρ.,2κλ. 5 λ.), Σάμουελς, Τουρέ, Γουάλας 2, Λαουάλ 10, Μος 2, Τζέρελς 13 (1/5 δ., 3/3 τρ., 2/2 β., 2ρ., 2κλ.,3ασ.).

Ολυμπιακός (17/45 δ., 3/18 τρ., 8/12 β., 20-14ρ., 7 κλ., 16λ., 12ασ., 1κοψ.): Ντάνστον 3, Σπανούλης 8, Περπέρογλου 3 (1), Σλούκας 7 (1), Κόλινς, Σίμονς 6, Μπέγκιτς, Πρίντεζης 12 (6/14δ., 0/3 τρ., 6ρ., 2λ., 1ασ.), Μάντζαρης 7 (1), Κατσίβελης, Λοτζέσκι 5 (1/3δ., 0/4 τρ., 3/3 β., 4ρ., 3 κλ., 1λ., 1ασ.).

** Στα άλλα ματς ξεχωρίζει η μεγάλη νίκη της Μπαρτσελόνα στην Πόλη. Αποτελέσματα: Φενέρμπαχτσε-Μπαρτσελόνα 73-76, Μακάμπι-Λοκομοτίν Κουμπάν 85-75, Μπάγερν-Παρτίζαν 71-65.