Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας με ενέσεις αισιοδοξίας, ότι το 2014 η Ελλάδα θα δει φως στο τούνελ, απηύθυναν χθες ο Ζοζέ Μπαρόζο και το Κολέγιο των Επιτρόπων την ώρα που ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωνε ότι η χώρα θα βγει στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014 με πενταετές ομόλογο. Το μήνυμα των Βρυξελλών ήταν ότι η υπομονή αποδίδει. Οπως είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, «η Ελλάδα αντιμετώπισε προκλήσεις χωρίς προηγούμενο, ενώ πολλοί στοιχημάτιζαν στην έξοδό της από την ευρωζώνη. Χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού και την αλληλεγγύη της Ενωσης, η Ελλάδα άντεξε». Ο Ζ. Μπαρόζο εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2014 θα δείξει τον δρόμο για την ανάκαμψη και αναγνώρισε τις θυσίες που έχουν γίνει οι οποίες, είπε, «ανοίγουν ένα καλύτερο μέλλον».

Σαφές ήταν και το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να διακινδυνεύσει την πρόοδο που έχει πετύχει μέχρι σήμερα. Εξάλλου, τόσο σε όσα διημείφθησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κολεγίου των Επιτρόπων με μέλη της κυβέρνησης όσο και σε όσα ειπώθηκαν δημοσίως κατέστη σαφές ότι οι Βρυξέλλες χρησιμοποιούν το παράδειγμα της Ιρλανδίας –η οποία εφάρμοσε με επιτυχία το πρόγραμμα και βγήκε στις αγορές επιτυγχάνοντας χαμηλότερο επιτόκιο ακόμη και από χώρες που δεν βρίσκονται σε Μνημόνιο –ως απόδειξη ότι η συνταγή φέρνει αποτελέσματα. «Η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση το 2014. Αναμένεται να έχει πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό δεν είναι μικρό κατόρθωμα», πρόσθεσε κατά τη χθεσινοβραδινή τελετή στο Μέγαρο Μουσικής ο Ζ. Μπαρόζο.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η ελληνική προεδρία έχει υποχρέωση να θυμίζει ότι είναι προεδρία του ευρωπαϊκού Νότου, δηλαδή μια προεδρία «που ασκείται από μια πληθυσμιακά μεσαία χώρα-μέλος της Ενωσης». Τόνισε ακόμη ότι για την Ελλάδα είναι μια ευκαιρία για επάνοδο στην «κανονικότητα». «Το εξάμηνο αυτό, σε εθνικό επίπεδο, αναδεικνύει την κορυφαία προτεραιότητά μας, που είναι η στροφή προς την οριστική έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο και η επιστροφή στην «κανονικότητα» μιας χώρας-μέλους της Ενωσης και της ζώνης του ευρώ, δημοσιονομικά σταθερής, χρηματοοικονομικά ασφαλούς, αναπτυξιακά ανταγωνιστικής, κοινωνικά συνεκτικής, δημοκρατικά ισχυρής, εθνικά υπερήφανης», επισήμανε ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Νωρίτερα, ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε ότι η Ελλάδα πέτυχε την ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει στον κόσμο και αυτό, όπως είπε, απαντά στους επικριτές της αλλά και στις Κασσάνδρες που στοιχημάτιζαν στην έξοδό της από το ευρώ. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι να νικηθούν η ανεργία και η ύφεση. «Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί και η Ευρώπη απέδειξε ότι μπορεί», σημείωσε χθες το βράδυ από το Μέγαρο Μουσικής επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη. «Η Ευρώπη είμαστε εμείς. Το μήνυμα που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Η Ελλάδα, που κάποτε ήταν ο αδύναμος κρίκος, θα είναι τώρα σύμβολο της Ευρώπης που λειτουργεί και μπορεί να τα καταφέρει» κατέληξε ο Πρωθυπουργός. «Είμαστε στο ίδιο καράβι», το έθεσε πιο γλαφυρά ο Χέρμαν βαν Ρομπάι αναφερόμενος στο λογότυπο της προεδρίας (καράβι).