Ο κύβος ερρίφθη. Η επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές του Μαΐου έγινε κατά τη χθεσινή επίσημη πρεμιέρα της ελληνικής προεδρίας. Ο μεν Αντώνης Σαμαράς έθεσε το δίλημμα «ναι ή όχι στην Ευρώπη» και χαρακτήρισε την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να απουσιάζει από την κεντρική εκδήλωση «αντιευρωπαϊκή και αντιδυτική». Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, από την άλλη, αναφέρθηκε σε «δημαγωγικές και εξτρεμιστικές δυνάμεις» που παίρνουν το πάνω χέρι στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ενώ χαρακτήρισε τον ευρωπαίο πολίτη πρωταγωνιστή ενόψει ευρωεκλογών. Οσο για τον Χέρμαν βαν Ρομπάι, υπογράμμισε ότι ενώπιον της κάλπης του Μαΐου η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει το ενδιαφέρον των λαών.

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ. «Η Ελλάδα έχει πολιτική σταθερότητα και σταθερή κυβέρνηση, η οποία ελπίζει ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2016», τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ζάππειο με τον πρόεδρο της Κομισιόν. Επίσης, έθεσε το διακύβευμα των ευρωεκλογών ως επιλογή των Ελλήνων «για το αν θέλουν την Ευρώπη ή όχι», στηλιτεύοντας την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μην παραστεί στην εναρκτήρια τελετή της ελληνικής προεδρίας. Τη χαρακτήρισε μάλιστα όχι μόνο «αντιευρωπαϊκή» αλλά επίσης «αντιδυτική και αντινατοϊκή». Ο Αντ. Σαμαράς τόνισε ότι οι έλληνες πολίτες θα ψηφίσουν για το μέλλον των παιδιών τους. Φάνηκε μάλιστα να προκαταλαμβάνει ότι όσοι ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, θα το κάνουν με γνώμονα τον θυμό τους. «Δίνεται η δυνατότητα στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν για να εκφράσουν την οργή τους. Καταλαβαίνω ότι κάποιοι ψηφοφόροι θέλουν να εκφράσουν τον θυμό τους για τα μέτρα και τις θυσίες», είπε χαρακτηριστικά.

Σηκώνοντας το γάντι ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «εξακολουθεί να δίνει εξετάσεις εθελόδουλης υποταγής στην κ. Μέρκελ και τους συμμάχους της». Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνει μάλιστα ότι «τη στιγμή που το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αποδομείται από τους εκφραστές της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και της λιτότητας και οι ευρωπαϊκοί λαοί στενάζουν υπό το καθεστώς των Μνημονίων, η ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα θα έπρεπε να δώσει ένα μήνυμα αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής αλλά και σύγκρουσης με τις κυρίαρχες στρατηγικές επιλογές σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Στην Κουμουνδούρου επέμεναν, πάντως, ότι η απόφαση του Αλ. Τσίπρα να απουσιάζει από την κεντρική εκδήλωση είχε συμβολικό χαρακτήρα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μάλιστα μιλώντας στον Βήμα FM επιχείρησε να μετριάσει τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του δεν στρέφεται εναντίον της Ευρώπης, «αντιθέτως, θα αξιοποιήσουμε την υποψηφιότητα Τσίπρα ως κοινού υποψηφίου ολόκληρης της ευρωπαϊκής Αριστεράς».

Πάντως, στο ίδιο κλίμα και μάλιστα στη σκιά του αυξανόμενου ρεύματος ευρωσκεπτικισμού που καταγράφεται σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών, κινήθηκαν τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο πρώτος παραδέχτηκε ότι οι δημαγωγικές και εξτρεμιστικές δυνάμεις ανεβαίνουν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. «Ορισμένα από αυτά τα κόμματα έχουν ξενοφοβικές και ρατσιστικές θέσεις. Δεν έχουν αυτά τα κόμματα τη ίδια δέσμευση για τις ευρωπαϊκές αξίες, το ξέρουμε αυτό. Είναι λογικό να ενισχύουν τις θέσεις τους, αλλά δεν περιμένω να κερδίσουν αυτές οι δυνάμεις», σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ πρόσθεσε ότι «ακόμη και αυτοί που επικρίνουν τα προγράμματα, θέλουν η χώρα τους να πετύχει». Οσο για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε ότι το κλειδί ενόψει ευρωεκλογών είναι «να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον των λαών». «Καμία χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει μόνη της. Η Ευρώπη είναι η κοινή μας αναζήτηση. Το πλοίο άλλοτε πλέει με ούριο και άλλοτε με αντίθετο άνεμο. Πρέπει να κρατήσουμε το πηδάλιο. Η δημοκρατία δεν σταματά στις εκλογές. Πρέπει να βρούμε μακροχρόνιες λύσεις και να λέμε την αλήθεια», είπε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι σε μια αποστροφή του λόγου του.

«ΠΟΛΕΜΗΣΑΜΕ…». Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι φάνηκαν να κάνουν απολογισμό του έργου τους με εφαλτήριο την Αθήνα. Ειδικότερα ο πρόεδρος της Κομισιόν επανειλημμένως διεκδίκησε εύσημα για τις προόδους που έχει πετύχει η Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας ότι «η Επιτροπή ήταν δίπλα σας από την αρχή». «Πολεμήσαμε. Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε και έμεινε στη ζώνη του ευρώ. Σώσαμε την Ελλάδα και σώσαμε την Ευρώπη», είπε χθες το βράδυ από το βήμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την πλευρά του, τόνισε ότι η υγιής δημοσιονομική πολιτική «δεν είναι αυτοσκοπός, είναι το μέσον για να ενισχυθούν η ευημερία και οι θέσεις εργασίας».