Τους συνδέσμους, τον μηχανισμό στήριξης και χρηματοδότησης της απόδρασης του Χριστόδουλου Ξηρού (φωτογραφία), την οποία θεωρεί οργανωμένη, αναζητεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Η απόδραση του Ξηρού έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από την αμερικανική πλευρά –άλλωστε είχε πάρει μέρος σε πέντε δολοφονίες Αμερικανών. «Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εντοπίσει τον Ξηρό και να τον στείλει στη φυλακή», αναφέρεται στη σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η απόδραση του «Μανώλη» της 17 Νοέμβρη, ενός εκ των σκληρών του επιχειρησιακού πυρήνα της, με γνώσεις στην εκτόξευση ρουκετών, του τρομοκράτη που είχε πατήσει το μπουτόν σε δολοφονικές βομβιστικές επιθέσεις, δεν θεωρείται τυχαία στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία.

Αξιωματικοί της Αντιτρομοκατικής Υπηρεσίας εκτιμούν ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός δεν απέδρασε για να «ιδιωτεύσει». Εκτιμούν ότι θα επιστρέψει στην ενεργό δράση είτε ως καθοδηγητής είτε με την εμπειρία του στην οργάνωση εντυπωσιακών τρομοκρατικών επιθέσεων.

ΟΙ ΠΥΡΗΝΕΣ. Πιο πιθανή θεωρούν τη σύμπραξή του με τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, με μέλη που παραμένουν ασύλληπτα και νέους στρατολογημένους.

Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εκτιμούν ότι η απόδραση είχε αποφασισθεί από καιρό και υλοποιήθηκε όταν ολοκληρώθηκαν οι υποδομές στήριξης όσον αφορά τα κρυσφύγετα και τις ασφαλείς μετακινήσεις.

Γι’ αυτούς τους λόγους αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εκτιμούν ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός δεν έχει διαφύγει στο εξωτερικό. Οι έρευνες επικεντρώνονται κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου διαμορφώνονται εστίες – πυρήνες δράσης.

Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχει μπει το κινητό τηλέφωνο του Χριστόδουλου Ξηρού, το οποίο βρέθηκε απενεργοποιημένο στο σπίτι της οικογένειάς του. Στα εργαστήρια αναζητούνται ίχνη επικοινωνίας στην προσπάθεια να εντοπίσουν οποιοδήποτε κανάλι επαφών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός άφησε πίσω του, εκτός από το κινητό του τηλέφωνο, και τα πράγματά του «σαν να πήγαινε βόλτα και μετά να επέστρεφε», όπως είπε χαρακτηριστικά αστυνομικός, ώστε προφανώς να μη δώσει την εντύπωση της φυγής.

Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ. Ηδη έχουν εξετασθεί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία πρόσωπα του οικογενειακού του περιβάλλοντος. Ανάμεσά τους εξετάσθηκε και ο μικρότερος αδελφός του Βασίλης Ξηρός. ο οποίος είχε καταδικασθεί για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση και είχε αποφυλακισθεί το 2011.

Οι έρευνες στο περιβάλλον του Ξηρού γίνονται στην προσπάθεια να αντληθούν πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του ή με πρόσωπα με τα οποία ήρθε σε επαφή. Τις ημέρες της άδειάς του, σύμφωνα με πληροφορίες, κυκλοφορούσε κυρίως με το αυτοκίνητο της αδελφής του κα μια – δυο φορές με αυτοκίνητο άλλου συγγενούς του. Το τελευταίο «στίγμα» το έδωσε στις 10.30 το πρωί της Κυριακής. Προηγουμένως είχε πάει στο Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Καλλικράτειας για να δώσει το «παρών». Επέστρεψε στη συνέχεια στο σπίτι των γονέων του και χαιρέτησε τη μητέρα του λέγοντάς της ότι θα πήγαινε βόλτα στη θάλασσα.