Πόλεμο ανάμεσα στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης πυροδότησε η απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού με όχημα την άδεια που έλαβε από τις φυλακές του Κορυδαλλού. Μετά τις σαφείς αιχμές που είχε αφήσει προχθές ο Νίκος Δένδιας, χθες η Δικαιοσύνη επιχείρησε να μοιραστεί τις ευθύνες για την απόδραση με την Αστυνομία, με βασικό επιχείρημα ότι οι υπηρεσίες της είχαν ενημερωθεί για την άδεια στον τρομοκράτη και ως εκ τούτου θα έπρεπε να τον παρακολουθούν.

Την ίδια ώρα, όμως, και υπό το βάρος των αποκαλύψεων ότι ο δραπέτης Ξηρός έκανε «ρεβεγιόν» με τους υπόδικους για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου έθεσε προσωρινά σε διαθεσιμότητα δέκα άτομα που είχαν βάρδια το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στην πρώτη και την πέμπτη πτέρυγα των φυλακών του Κορυδαλλού.

Δυο αρχιφύλακες, τρεις υπαρχιφύλακες και πέντε σωφρονιστικούς υπαλλήλους έβγαλε σε προσωρινή διαθεσιμότητα ο κ. Αθανασίου μέχρις ότου ολοκληρωθεί η έρευνα που διέταξε χθες ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Μαρίνος Σκανδάμης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα συγκεκριμένα πρόσωπα παρέβησαν ή όχι το καθήκον τους.

Παράλληλα, με εντολή της διευθύντριας των φυλακών του Κορυδαλλού εξετάζεται καρέ καρέ το υλικό από τις κάμερες που είναι τοποθετημένες και λειτουργούν εντός του σωφρονιστικού καταστήματος. Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν πράγματι ο Χριστόδουλος Ξηρός λίγες ώρες πριν αρχίσει η άδειά του (σ.σ. βγήκε από τη φυλακή την 1η Ιανουαρίου 2014) έκανε ρεβεγιόν με συγκρατούμενούς του που φέρονται ως μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς. Μάλιστα, οι κρατούμενοι ως μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης έσπευσαν με ανακοίνωσή τους στο Διαδίκτυο να πανηγυρίσουν για την απόδραση Ξηρού –συνοδεύοντας, μάλιστα, τους πανηγυρισμούς με απειλές προς τους δημοσιογράφους.

Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ. Πάντως, χθες, μετά την αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ» για την προειδοποίηση των αστυνομικών Αρχών προς τις δικαστικές σχετικά με τις άδειες σε κρατούμενους που δεν επιστρέφουν στις φυλακές, κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης σημείωναν ότι το σχετικό έγγραφο της Αστυνομίας είχε κοινοποιηθεί αρμοδίως και δεν αγνοήθηκε. Μάλιστα, ειδικά για την άδεια του Χριστόδουλου Ξηρού είχαν εγγράφως ενημερωθεί οι αστυνομικές Αρχές από την παραμονή των Χριστουγέννων, ενώ δεύτερο έγγραφο είχε σταλεί την ημέρα έναρξης της άδειας, δηλαδή την 1η Ιανουαρίου. Δικαστικές πηγές παραδέχονταν μεν ότι «ήταν λάθος» η άδεια στον Ξηρό, υποστήριζαν ωστόσο, ότι ήταν ευθύνη της Αστυνομίας να τον θέσει υπό παρακολούθηση και έτσι να μην εξαφανιστεί. Το επιχείρημα αυτό αντέκρουε από την πλευρά της η Αστυνομία. «Η έγκριση χορήγησης άδειας σε κρατούμενο έχει ως προϋπόθεση ότι αυτός δεν είναι ύποπτος φυγής ή ύποπτος τέλεσης νέου αδικήματος. Ως εκ τούτου η Αστυνομία ούτε προβλέπεται ούτε δικαιούται να τον παρακολουθήσει. Αν είναι ύποπτος απλά δεν πρέπει να πάρει άδεια», έλεγαν χαρακτηριστικά αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σημειώνοντας επιπλέον ότι η αρμοδιότητα της Αστυνομίας αφορά την τήρηση των όρων της άδειας, εφόσον υπάρχουν.

ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ. Στη σκιά της εξαφάνισης του Χριστόδουλου Ξηρού η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος με μια σκληρή ανακοίνωσή της εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την απλότητα με την οποία όργανα της Πολιτείας και φορείς της ενημέρωσης προσεγγίζουν ζητήματα απονομής της Δικαιοσύνης.

Οι εισαγγελείς απαντούν στην κριτική που άσκησε στη Δικαιοσύνη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, με αφορμή τόσο την υπόθεση του Χριστόδουλου Ξηρού όσο και την εξαφάνιση του Νίκου Μαζιώτη και της συντρόφου του Πόλας Ρούπα, μετά τη λήξη του 18μήνου (σ.σ. ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης για όλους τους κατηγορούμενους) λίγες μόλις μέρες μετά την έναρξη της δίκης τους για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα.

«Το σχετικό νομικό πλαίσιο είχε πλήρη την ευχέρεια ο καταγγέλλων νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη να μεταρρυθμίσει επί το ταχύτερον, ενώ διατελούσε υπουργός Δικαιοσύνης, πλην όμως, δεν το έπραξε», σημειώνουν οι εισαγγελείς.

ΚΟΝΤΡΑ. Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέσπασε μετά την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, με τη ΝΔ να καλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να διαχωρίσει τη θέση του από οποιεσδήποτε έκνομες πράξεις και να ακολουθεί στη συνέχεια γαϊτανάκι ανακοινώσεων μεταξύ των δύο κομμάτων. Πέρα από το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στον Χριστόδουλο Ξηρό, η ΝΔ σχολιάζει και την επιλογή της εφημερίδας «Αυγή» να φιλοξενήσει χθες –στο πλαίσιο στήριξης της υποψηφιότητας Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν –άρθρο του ιταλού πανεπιστημιακού Αντόνιο Νέγκρι, ο οποίος είχε καταδικαστεί για συμμετοχή σε πράξεις ένοπλης βίας.

«Είναι γνωστές οι θέσεις (και οι σχέσεις) του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία. Αλλωστε παραμένουν –μέχρι και σήμερα –επίλεκτα στελέχη του οι κεντρικοί μάρτυρες και οι δικηγόροι υπεράσπισης των δολοφόνων της 17Ν», σημείωσε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, επισημαίνοντας: «Σήμερα ο ελληνικός λαός και ολόκληρη η Ευρώπη περιμένουν από τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει το κόμμα του από τη συνιστώσα της τρομοκρατίας».

Αμεση υπήρξε η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. «Εκεί που τελειώνει η σοβαρότητα αρχίζει ο πολιτικός λόγος της ΝΔ», σημειώνεται σε ανακοίνωση του κόμματος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως απέναντι στην τρομοκρατία», δήλωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης (στον Βήμα 99,5).