Μήνυμα ενότητας, έστειλε από την ακριτική Τέλενδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά το πέρας της τελετής του Αγιασμού των Υδάτων.

Ο κ. Παπούλιας ευχήθηκε «καλή φώτιση και ομόνοια και όλοι μαζί να ξεπεράσουμε τα τελευταία δύσκολα μέτρα αυτής της κρίσης»

Και πρόσθεσε: «Ήρθα εδώ σε μια ακριτική περιοχή σαν ακρίτας και εγώ, ορεινός ακρίτας, να τιμήσω αυτούς εδώ που στέκονται και αντιστέκονται. Και έχουν δίκαια παράπονα, τους ξεχνάμε καμιά φορά, έχουν προβλήματα που πρέπει να τα λύσουμε, γιατί αξίζει για να ζήσουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους».

Ο Πρόεδρος έφθασε στο νησί με στρατιωτικό ελικόπτερο, από το αεροδρόμιο της Κω, συνοδευόμενος από τον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ενώ τον υποδέχθηκαν ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ Βασίλης Υψηλάντης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, ο δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Ο αγιασμός έγινε από τον μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας Παΐσιο. Μετά την τελετή ο κ. Παπούλιας συνομίλησε με κατοίκους του νησιού για τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στη συνέχεια, μετέβη με ελικόπτερο στο νησί Ψέριμος, το οποίο είχε δοκιμαστεί από την κακοκαιρία του περασμένου Νοεμβρίου αφού είχαν σημειωθεί ζημιές κυρίως στα έργα υποδομής.

Αργά το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανεχώρησε για την Κάλυμνο όπου θα παρακάθησε σε γεύμα προς τιμή του από τον δήμο του νησιού.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, παρέστη στην τελετή καθαγιασμού των Υδάτων, στην Καλαμάτα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος μετέβη στο Καστελόριζο, όπου παρέστη στον εορτασμό των Θεοφανείων και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμένα της Μεγίστης, μετά τον Μεγάλο Αγιασμό.

Με την ευκαιρία, ο κ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε και το στρατόπεδο της τοπικής Διοίκησης Άμυνας Νήσου, ενώ μετέβη επίσης, στα στρατιωτικά φυλάκια των νήσων Στρογγύλης και Ρω ενώ θα καταθέσει στεφάνι προς τιμή της Κυράς της Ρω Δέσποινας Αχλαδιώτη. Τον κ. Αβραμόπουλο θα συνοδεύει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.

Στην Αθήνα, ο αγιασμός των υδάτων έγινε στη Δεξαμενή, στον Πειραιά, στο λιμάνι, μπροστά από τον Άγιο Σπυρίδωνα και στη Θεσσαλονίκη, ο αγιασμός έγινε στην παραλιακή ζώνη, στο ύψος της Αγίας Σοφίας.

Στην Κύπρο, η κεντρική τελετή έγινε στο Ζύγι, κοντά στη Λεμεσό, παρουσία του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, του πρέσβη της Ελλάδα Βασίλη Παπαϊωάννου και άλλων επισήμων.

Παράλληλα, για πρώτη φορά μετά την τουρκική εισβολή και την κατάληψη της Καρπασίας, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων στην κοινότητα Αγίας Τριάδας. Ο καθαγιασμός των υδάτων έγινε στη θάλασσα δίπλα στο αρχαίο εκκλησάκι του Αγίου Θέρισου στη Γιαλούσα.