Ένα αγαπημένο του παιδί (Περπέρογλου) και ένας ακόμα πρώην παίκτης του (Σπανούλης) πίκραναν τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και οδήγησαν τον Ολυμπιακό σε τεράστια νίκη επί της Φενέρμπαχτσε (95-82) στην εκρηκτική πρεμιέρα του τοπ-16 στον «όμιλο του θανάτου».

Οι Πρωταθλητές Ευρώπης με μεγάλη καρδιά και πάθος, έδειξαν πως έχουν ακόμα παλμό (μετά τις δύο κολλητές ήττες από Παναθηναϊκό και Δράμα) και επανήλθαν με εντυπωσιακό τρόπο στις νίκες και κυρίως στις μεγάλες εμφανίσεις, παίρνοντας σημαντικότατη ψυχολογική ανάσα για τον δύσκολο μαραθώνιο που τους περιμένει στο κυνήγι της υπεράσπισης του τίτλου τους.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα «εγκλώβισε» την πολυδιαφημισμένη τουρκική ομάδα (που είχε εντυπωσιάσει με την πρωτιά στον πιο δύσκολο όμιλο της πρώτης φάσης) και ο Έλληνας τεχνικός έκανε «μάτ» με το κοντό σχήμα με τεσσάρι τον Περπέρογλου που μαζί με τον κορυφαίο του αγώνα Βασίλη Σπανούλη (28π., 9 ασίστ) έγειραν την πλάστιγγα. Στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός είχε 7/11 τρίποντα και έβαλε 33 πόντους!

Ο αρχηγός φώναξε «Είμαι εδώ» έδιωξε το άγχος από τους συμπαίκτες του με το εκρηκτικό ξεκίνημα, συνέχισε με εκπληκτικό τρόπο στην οργάνωση του παιχνιδιού και έβαλε το κερασάκι στην τούρτα με εκπληκτικό τρίποντο από τα 8 μέτρα, το οποίο αφού πρώτα έριξε μια «θανατηφόρα» ματιά προς τον πάγκο της Φενέρ και τον Ομπράντοβιτς και το πανηγύρισε έξαλλα.

Σε ένα από τα κορυφαία παιχνίδια της εφετινής σεζόν, οι Πρωταθλητές Ευρώπης έβγαλαν τα χαρακτηριστικά που τους καθιέρωσαν στην κορυφή την τελευταία διετία. Απλά δίπλα στον Σπανούλη στάθηκε άξια ο Περπέρογλου που όταν «κόλλησε» η ομάδα του στη ζώνη του «Ζότς» (η Φενέρ μείωσε σε 58-56 στο 27’ και 78-75 στα 2.25 πριν το τέλος) έδωσε λύση με μεγάλα προσωπικά καλάθια (επτά συνεχόμενους πόντους στο 69-60 στο 34’ και τα δύο μεγάλα τρίποντα στο 78-75, που «καθάρισαν» τον αγώνα μετατρέποντας το σκορ σε 84-75, μόλις 1’45’’ πριν το φινάλε).

Ο Ολυμπιακός είχε εκρηκτικό ξεκίνημα και με αφιονισμένο τον Βασίλη Σπανούλη, προηγήθηκε 12-4 στο 3’ (με 6/7 διπ., 4-1 ριμπ. και 3 ασιστ συνολικά η ομάδα) ενώ έκανε εξαιρετική δουλειά στην άμυνα πάνω στο «μυαλό» των Τούρκων τον Πρέλντζιτς (ο Λοτζέσκι τον περιόρισε αισθητά).

Ο αρχηγός των Πρωταθλητών Ευρώπης σε μεγάλη βραδιά έφτασε τους 16 πόντους στο 15’ και ο Ολυμπιακός ήταν στο +13 (37-24) με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να καλεί εσπευσμένα ταιμ άουτ.

Οι Τούρκοι βρήκαν κάποια μακρινά καλάθια από τον Μαχμούτογλου και από τον Μπογκντάνοβιτς κοντά στο καλάθι και εκεί ήταν ο Πρίντεζης που κράτησε τον Ολυμπιακό. Με 8 συνεχόμενους πόντους (και 12 συνολικά στο ημίχρονο) έφθειρε τους αμυντικούς της Φενέρ, και έφερε την ομάδα του στο 47-38 (19’) για να τελειώσει τελικά το ημίχρονο με 47-40.

Οι γηπεδούχοι δεν πήραν βοήθεια από τον Μπέγκιτς, ενώ και ο Αγραβάνης, χρεώθηκε μέσα σε τρία λεπτά ισάριθμα (3) φάουλ και εξουδετερώθηκε. Ο τεχνικός της Φενέρ από το πρώτο λεπτό είχε ζητήσει από τους παίκτες του να παίζουν στο ζωγραφιστό και αυτό ήταν φανερό, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να «φρεσκάρει» συνεχώς την φρόντ λάιν, έχοντας σημαντικότατη απουσία τον Μπρέντ Πέτγουεϊ, που με το άλμα και την ικανότητά του στα ριμπάουντ θα έδινε λύσεις. Φυσικά και ο Λο ήταν μεγάλη απώλεια, στο οργανωτικό κομμάτι.

Στο δεύτερο ημίχρονο, οι γηπεδούχοι πήραν λύσεις από τον Περπέρογλου αρχικά (που κέρδισε και το 4ο φάουλ του Ζόριτς στο 25’) και αργότερα και από τον Λοτζέσκι που «ξύπνησε» από τον ψυχολογικό λήθαργο που είχε πέσει μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό. Ο Αμερικανός έδωσε πολύτιμες λύσεις και στο τέταρτο δεκάλεπτο (10 πόντους σε αυτό το διάστημα), το οποίο όμως ήταν παράσταση κυρίως για τον εκπληκτικό Περπέρογλου. Πολύτιμη βοήθεια έδωσε και ο Βαγγέλης Μάντζαρης απέναντι την περιφερειακή άμυνα (3 τρίποντα).

Πρόσωπο του αγώνα ήταν λοιπόν ο Σπανούλης και ο Περπέρογλου, αλλά πριν τον αγώνα ήταν σαφώς ο Ομπράντοβιτς.

Ο κόουτς της Φενέρμπαχτσε δεν άλλαξε τις συνήθειές του κατά την άφιξή του στην Ελλάδα και αφού είδε τους φίλους του, το πρωί του αγώνα πήγε στο σπίτι του, στο ΟΑΚΑ, όπου και έκανε προπόνηση-χαλάρωμα με την ομάδα του.

Στο ΣΕΦ βγήκε στον αγωνιστικό χώρο μόλις το χρονόμετρο άρχισε να μετράει αντίστροφα προς τον αριθμό «13» (13 λεπτά πριν την έναρξη) όπως έκανε άλλωστε τόσα χρόνια με τον Παναθηναϊκό. Ο Στράτος Περπέρογλου ήταν ο παίκτης με τον οποίο αγκαλιάστηκε από τον Ολυμπιακό, ενώ φυσικά δεν αντάλλαξε ούτε βλέμμα με τον Βασίλη Σπανούλη, με τον οποίο τα έχει «σπάσει» από την εποχή που ο αρχηγός των Πρωταθλητών Ευρώπης κατηφόρισε στο λιμάνι.

Ολυμπιακός (23/36δ., 12/28τρ., 13/18β., 24-8ριμπ., 20 ασιστ, 5 κλ., 4 λαθ., 4 κοψ.) ): Ντάνστον 4, Σπανούλης 28 (5/7διπ., 4/8τρ., 6/7β., 5-0ρ., 9 ασιστ), Περπέρογλου 21 (6/9διπ., 3/7τρ., 2-3ρ.), Σλούκας 2, Σίμονς 5, Μπέγκιτς, Πρίντεζης 12 (3/3δ., 6/8β., 2-1ρ.), Αγραβάνης, Μάντζαρης 9 (3/4τρ.), Λοτζέσκι 14 (4/6διπ., 2/3τρ., 2-1ρ.).

Φενέρμπαχτσε (24/47διπ., 7/19τρ., 13/17β., 25-12ρ., 16ας., 1 κοψ., 2 κλ., 8 λαθ): ΜακΚάλεμπ 4, Ονάν Μπιέλιτσα 11(1), Μαχμούτογλου 6(2), Κλέιζα 7 (1), Βίντμαρ 8, Ζόριτς 13, Στράχι, Μπογκντάνοβιτς 16, Πρέλντζιτς 17(3).