Αλλος ένας τούρκος βουλευτής παραιτήθηκε σήμερα, Τρίτη, από τις τάξεις του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εξαιτίας του πολιτικο-οικονομικού σκανδάλου που συγκλονίζει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει στον ιστότοπό της στο Διαδίκτυο η εφημερίδα Χουριέτ.

Η παραίτηση του Χασάν Χαμί Γιλντιρίμ ανεβάζει σε πέντε τον αριθμό των βουλευτών του AKP, το οποίο βρίσκεται από το 2002 στην εξουσία, που αποχώρησαν από το κόμμα μετά τις πρώτες συλλήψεις, πριν από δύο εβδομάδες, προσώπων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση και είναι ύποπτα για διαφθορά και απάτες.

Άπαντες οι παραιτηθέντες βουλευτές κατήγγειλαν τις «πιέσεις» που ασκούνται από την κυβέρνηση επί της δικαιοσύνης και της αστυνομίας από την αρχή αυτής της υπόθεσης.

«Δεν είναι πλέον δυνατό να κάνεις να ακουστεί οτιδήποτε στο κυβερνών κόμμα», είχε δηλώσει την Παρασκευή ένας εξ αυτών, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάι, κατηγορώντας το πρώην κόμμα του για «αλαζονεία».

Από τις 17 Δεκεμβρίου, η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση έχει απομακρύνει από την κορυφή της ιεραρχίας της αστυνομίας πολλές δεκάδες υψηλόβαθμους αστυνομικούς και τους έχει αντικαταστήσει με δημόσιους υπαλλήλους που θεωρούνται πολιτικά ασφαλείς, ενώ διόρισε νέους εισαγγελείς για να πλαισιώσουν αυτούς που διεξάγουν την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δύο άλλοι βουλευτές του AKP, μεταξύ των οποίων ο πρώην σταρ του τουρκικού ποδοσφαίρου Χακάν Σουκούρ, αποχώρησαν αυτό το μήνα από το κόμμα του Ερντογάν για να καταγγείλουν τη βούληση της κυβέρνησης να καταργήσει ορισμένα ιδιωτικά σχολεία.

Το σχέδιο αυτό επικρίνεται σφόδρα εκ μέρους της αδελφότητας του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ήταν για καιρό σύμμαχος του AKP.

Ο Ερντογάν απάντησε κατηγορώντας το κίνημα αυτό, το οποίο έχει μεγάλη επιρροή στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα, ότι κρύβεται πίσω από την έρευνα κατά της διαφθοράς που τον απειλεί.

Παρά τις αποχωρήσεις αυτές, το AKP εξακολουθεί να απολαμβάνει μιας πολύ άνετης πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο, κατέχοντας 320 έδρες από τις 550.