«Η Ρωσία θα συνεχίσει τη μάχη με τους τρομοκράτες έως την πλήρη εξόντωσή τους», διεμήνυσε ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν στις πρωτοχρονιάτικες δηλώσεις του από το Χαμπάροφσκ της ρωσικής Απω Ανατολής, όπου επέλεξε να μεταβεί για να υποδεχθεί τη νέα χρονιά σε δεξίωση για τους διασώστες και τους πολίτες που υπέφεραν από τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή.

«Κλίνουμε την κεφαλή ενώπιον των θυμάτων των απάνθρωπων τρομοκρατικών ενεργειών. Είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουμε με συνέπεια και αυστηρότητα τη μάχη με τους τρομοκράτες έως την πλήρη εξόντωσή τους», είπε ο Πούτιν, ο οποίος είχε προηγουμένως σταθμεύσει στην πόλη Τσιτά στη ρωσική Μαντζουρία για να υποδεχθεί στο προεδρικό αεροσκάφος τη σύζυγο και τα τρία παιδιά ενός οδηγού-διασώστη που είχε χάσει τη ζωή του προσπαθώντας να σώσει το φορτηγό του κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αντιμετώπισης των πλημμυρών.

«Η Ρωσία πάντοτε γινόταν πιο ενωμένη και ομόψυχη» τις στιγμές της δοκιμασίας, παρατήρησε ο Πούτιν, ο οποίος «έσπασε» την παράδοση απευθύνοντας δύο πρωτοχρονιάτικα μηνύματα στους κατοίκους της περιοχής: ένα διά ζώσης και ένα τηλεοπτικό, το οποίο προβλήθηκε στις ανατολικότερες περιφέρειες της ρωσικής Απω Ανατολής, όπου ήδη μπήκε η νέα χρονιά.

Στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο ρώσος ηγέτης απηύθυνε έκκληση ομοψυχίας, χωρίς όμως ευθείες αναφορές στις τρομοκρατικές επιθέσεις.

«Μόνο μαζί θα μπορέσουμε να είμαστε ισχυροί, να εξασφαλίσουμε την κίνηση της Ρωσίας προς τα εμπρός και να πετύχουμε την εκπλήρωση των κοινών μας σχεδίων», επεσήμανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι «φυσικά αντιμετωπίσαμε και προβλήματα και σοβαρές δοκιμασίες, όμως την ίδια στιγμή την περασμένη χρονιά καταφέραμε πολλά: η χώρα μας έγινε καλύτερη, πλουσιότερη, ανετότερη, γι’ αυτό και σήμερα ειλικρινά χαιρόμαστε για τον ερχομό του Νέου Έτους, το υποδεχόμαστε με ελπίδα και όνειρα για το μέλλον, ειλικρινά πιστεύουμε στο καλύτερο, στην επιτυχία και αυτά τα αισθήματα και οι επιδιώξεις θωρακίζουν την ενότητά μας».

Ο ρώσος ηγέτης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, σημειώνοντας ότι «στη χρονιά που έρχεται χρειάζεται να κάνουμε πολλά στην οικονομία, για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο να διοργανώσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έως την έναρξη των οποίων απέμεινε λίγο περισσότερο από ένα μήνα».

Λίγο νωρίτερα Πούτιν είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ισιραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος του εξέφρασε την «αποφασιστική καταδίκη» των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Βόλγκογκραντ. Από τη Δευτέρα ο ρώσος ηγέτης έχει κατά σειρά δεχτεί τηλεφωνικά συλλυπητήρια από τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ – τον πρώτο ηγέτη που είχε ανακοινώσει ότι δεν θα μεταβεί στους Ολυμπιακούς του Σότσι –, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Δεκάδες συλλήψεις στο Βόλγκογκραντ

Ε τω μεταξύ, η ρωσική Αστυνομία συνέλαβε δεκάδες ανθρώπους την Τρίτη σε εφόδους που πραγματοποίησε στην πόλη Βόλγκογκραντ μετά τις δύο αιματηρές επιθέσεις μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες που ενέτειναν τις ανησυχίες για την ασφάλεια ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ένας άνδρας που είχε τραυματιστεί στην έκρηξη στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης – που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Στάλινγκραντ – υπέκυψε στα τραύματά του κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα ο απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης να αυξηθεί στους 18 νεκρούς.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Σεργκέι Μπαζένοφ ανέφερε ότι άλλοι 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην βομβιστική επίθεση σε ένα τρόλεϊ την Δευτέρα.

Δεν δόθηκε πάντως στη δημοσιότητα κάποιο σαφές στοιχείο που να καταδεικνύει ότι οι άνθρωποι οι οποίοι συνελήφθησαν συνδέονται με τις επιθέσεις.

Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις δύο ενέργειες, οι οποίες ωστόσο υπογράμμισαν το πόσο τρωτή είναι η Ρωσία σε βομβιστικές επιθέσεις και ανακίνησαν τους φόβους περί επιθέσεων από ισλαμιστές μαχητές, ο ηγέτης των οποίων έχει καλέσει τους πολεμιστές του να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων τον Φεβρουάριο.

Πολίτες άφηναν λουλούδια στον τόπο όπου σημειώθηκε η επίθεση στο τρόλεϊ. «Φοβάμαι», δήλωσε η Τατιάνα Βολτσάνσκαγια, φοιτήτρια στη Βόλγκογκραντ, 700 χλμ. βορειοδυτικά από το Σότσι, το θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας όπου αρχίζουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες την 7η Φεβρουαρίου. Η φοιτήτρια επισήμανε ότι ορισμένοι από τους φίλους της δεν τολμούν να βγουν για να πάνε σε καταστήματα ή άλλα μέρη που έχουν κόσμο.

Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μια πρόκληση για τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος εξαπέλυσε πόλεμο εκδιώκοντας τους ισλαμιστές από την εξουσία πριν από σχεδόν μια δεκαετία στην Τσετσενία, αλλά έκτοτε δεν μπορεί να καταβάλει το ισλαμιστικό αντάρτικο που ξέσπασε μετά το τέλος του.

Η Βόλγκογκραντ, μια πόλη 1 εκατ. κατοίκων, είναι ένα σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο σε μια περιοχή της νότιας Ρωσίας, όχι μακριά από την Τσετσενία και άλλες ομόσπονδες περιφέρειες όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, στον Βόρειο Καύκασο. Αυτή είναι η περιοχή όπου το αντάρτικο των ισλαμιστών συνεχίζεται, με αιματηρά επεισόδια σχεδόν καθημερινά.

Ενα αυτοκίνητο παγιδευμένο με βόμβα στοίχισε τη ζωή ενός εργαζομένου στην εισαγγελία του Νταγκεστάν την Τρίτη, ενώ δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν εξερράγη μια βόμβα εκεί αργά τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις ρωσικές Αρχές.

Ο Πούτιν διακυβεύει το προσωπικό του κύρος στους Αγώνες του Σότσι, μιας πόλης που βρίσκεται σε μια περιοχή την οποία οι ισλαμιστές μαχητές θέλουν να αποσπάσουν από τη Ρωσία και να μετατρέψουν σε ένα ισλαμικό κράτος.

Ο ρώσος πρόεδρος διέταξε να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας σε όλη τη χώρα μετά τις επιθέσεις αυτές, οι οποίες ήταν οι πιο αιματηρές που σημειώνονται εκτός της περιοχής του Βορείου Καυκάσου, έπειτα από την επίθεση που είχε πραγματοποιήσει τον Ιανουάριο του 2011 ένας βομβιστής-καμικάζι, ο οποίος είχε σκοτώσει 37 ανθρώπους σε ένα αεροδρόμιο της Μόσχας.

Στη Βόλγκογκραντ, περίπου 5.200 αστυνομικοί και ειδικές δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών κινητοποιήθηκαν στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Αντιτρομοκρατικός Σίφωνας», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Αντρέι Πίλιπτσουκ.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι έχουν τεθεί υπό κράτηση 87 άνθρωποι διότι προέβαλαν αντίσταση στις αρχές ή διότι δεν παρουσίασαν έγγραφα ταυτότητας, ενώ ορισμένοι έφεραν όπλα. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες στις οποίες φαίνονται αστυνομικοί με κράνη και εξάρτηση να σπρώχνουν υπόπτους προς έναν τοίχο για έλεγχο. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ανακύψει καμιά ένδειξη ότι τα πρόσωπα που ετέθησαν υπό κράτηση συνδέονται με τις βομβιστικές επιθέσεις ή ότι σχεδίαζαν νέες επιθέσεις.