Με την αποκάλυψη ότι το να είναι δήμαρχος της Νέας Υόρκης του κόστισε το ιλιγγιώδες ποσό των 650 εκατ. δολαρίων κλείνει τον κύκλο του ως άρχοντας της αμερικανικής μητρόπολης ο Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Σύμφωνα με ανάλυση των New York Times, ο Μπλούμπεργκ, τον οποίο διαδέχεται στο δημαρχιακό μέγαρο της Νέας Υόρκης ο δημοκρατικός Μπιλ ντι Μπλάζιο, έβαλεπολλές φορές το χέρι στη… μεγάλη τσέπη του και δώρισε χρήματα από την προσωπική του περιουσία προς όφελος της πόλης.

Οι New York Times υπενθυμίζουν ότι ο βαθύπλουτος Μπλούμπεργκ – του οποίου η περιουσία εκτιμήθηκε από το Forbes στα 27 δισ. δολάρια – είχε αποφασίσει να αμείβεται με το συμβολικό ποσό του ενός δολαρίου τον χρόνο για τις υπηρεσίες του ως δήμαρχος. Κανονικά η αμοιβή του δημάρχου της Νέας Υόρκης υπολογίζεται στα 2,7 εκατ. δολάρια, αναφέρει η Washington Post.

Κατά σύστημα λοιπόν πλήρωνε ο ίδιος τα έξοδα για τα ταξίδια του, τις εκδηλώσεις, τις δωρεές προς διάφορους θεσμούς της πόλης – έδωσε π.χ. 30 εκατ. δολάρια στο φημισμένο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης – και βεβαίως ξόδεψε αφειδώς στις προεκλογικές εκστρατείες που τον έφεραν στο δημαρχιακό μέγαρο το 2001 και τον διατήρησαν εκεί το 2005 και το 2009: Οι NY Times ανέφεραν ότι σε αυτές τις τρεις εκστρατείες ο Μπλούμπεργκ δαπάνησε 263 εκατ. δολάρια για να γίνει ο άρχοντας της πόλης που ποτέ δεν κοιμάται.

Ο 71χρονος Μάικλ Μπλούμπεργκ, ωστόσο, ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τη δημαρχία. Την Τετάρτη, ο Μπιλ ντι Μπλάζιο ορκίζεται 109ος δήμαρχος της Νέας Υόρκης.