Η χθεσινή ανακοίνωση της απόκτησης του Πελέ από τον Ολυμπιακό μοιάζει με το «χρονικό μιας προαναγγελθείσας μεταγραφής».

Ο μέσος (μέχρι πρότινος του Εργοτέλη) άρεσε, έδειξε ποιότητα στον πρώτο γύρο και παίρνει τον δρόμο για τον Πειραιά. Οπως τόσοι και τόσοι άλλοι.

Διότι αν δούμε σε βάθος τις μεταγραφικές ιστορίες των τελευταίων χρόνων στη Σούπερ Λίγκα, διαπιστώνουμε πως ο Ολυμπιακός πρώτα φροντίζει να εξαντλήσει τη δεξαμενή της ελληνικής αγοράς και μετά κοιτά την αντίστοιχη ευρωπαϊκή.

Ισως γιατί –βάσει στατιστικής –οι παίκτες που αγωνίζονται στην εγχώρια Λίγκα προσαρμόζονται ευκολότερα στον Ρέντη. Ή, αν προτιμάτε, έχει γίνει το τσεκάρισμα, οπότε το ρίσκο δείχνει σαφώς μικρότερο. Και βέβαια, για να τα λέμε όλα, υφίστανται δύο ακόμη παράμετροι: στο Λιμάνι θέλουν να κλείσουν τις πόρτες στις άλλες ομάδες και πασχίζουν να αποκτήσουν τα μπουμπούκια της αγοράς. Οπως συνέβη με τον Αυλωνίτη, για να μην καταλήξει στην ΑΕΚ.

Οπως έγινε με τον Ολαϊτάν, που τον ήθελαν να πηγαίνει στον ΠΑΟΚ. Επίσης, αναπτύσσονται και καλές δημόσιες σχέσεις με τις λοιπές ΠΑΕ, καθόσον στον Πειραιά φροντίζουν να δώσουν χρήματα αρκετές φορές και όχι να πάρουν δωρεάν έναν παίκτη.

Τι ψάρια θα πιάσει ο Πελέ μόνο στο μέλλον θα φανεί. Αλλά ο Ολυμπιακός ώρες ώρες χτυπά διάνα στις επιλογές του.

Το έκανε με τον Σιόβα και τον Μανωλά, που εκτόξευσαν την τιμή τους και ήδη βρίσκονται στο μάτι ευρωπαϊκών ομάδων· με τον Τζιμπούρ και τον Αμπντούν επίσης. Αυτοί έφεραν χρήματα στο Λιμάνι με τις πωλήσεις τους. Τον Σάμαρη που βελτιώνεται καθημερινά και είναι ακατέργαστο διαμάντι και τον Κάρολ, γκολκίπερ με προσφορά προτού χάσει τη θέση του από τον Ρομπέρτο. Περιμένει ακόμη να ξεπηδήσουν οι Ντε Βινσέντι, Βλαχοδήμος και Ολαϊτάν. Διαθέτουν ταλέντο και χρειάζεται να μάθουν να σηκώνουν το (ειδικό) βάρος της κόκκινης φανέλας.

Επειδή, όμως, οι μεταγραφές κρύβουν πάντα κάτι άγνωστο, υπήρξαν και αστοχίες. Τέτοιες περιπτώσεις ήταν του Χαβίτο, του Επστάιν, του Μόνχε και του Σουμπίνιο. Ντόρος αρκετός, αλλά το αποτέλεσμα ελάχιστα δικαίωσε τις προσδοκίες. Σαν να λέμε οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Αν και ο Ολυμπιακός θα φροντίσει να συνεχίσει την τακτική τού «παπούτσι από τον τόπο σου». Γιατί φέρνει αποτελέσματα και ενδεχόμενα μελλοντικά κέρδη στο ταμείο της ΠΑΕ.