Με εξαίρεση το ελληνικό και το γερμανικό, τα περισσότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης δεν είναι κούρσα για δύο. Στην Ελλάδα, ο Ολυμπιακός ήδη αποσπάστηκε κατά 10 βαθμούς από τον δεύτερο ΠΑΟΚ. Στη Γερμανία, η Μπάγερν πατάει γκάζι και αφήνει πίσω (7 βαθμούς) τη Λεβερκούζεν. Ναι, κάπου υπάρχουν ακτύπητες ομάδες, ωστόσο κάπου αλλού γίνεται μάχη με αμφίρροπη κατάληξη.

Στην Πορτογαλία στήθος με στήθος πάνε Μπενφίκα, Σπόρτινγκ και Πόρτο. Η Παρί στη Γαλλία με τους 44 βαθμούς νιώθει την ανάσα της Μονακό (41) και της Λιλ (40). Στην Ισπανία, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο είναι μπροστά, αλλά ακολουθεί η Ρεάλ από κοντά. Και στην Ιταλία, η Γιούβε με τη Ρόμα θα παλέψουν για τον τίτλο. Αυτό όμως που συμβαίνει στην Αγγλία και την Πρέμιερ Λιγκ ασφαλώς δεν έχει προηγούμενο: επτά ομάδες βρίσκονται σε απόσταση 8 βαθμών μεταξύ τους και όλες (λένε ότι) διεκδικούν τον τίτλο. Μάλιστα, μέσα στο κόλπο είναι όλα τα βαριά ονόματα, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μιλάει για την πλέον αβέβαιη μάχη των τελευταίων ετών. Ισως αυτό να κάνει τον αγγλικό μαραθώνιο τόσο ελκυστικό και τόσο συναρπαστικό. Συν φυσικά το γεγονός πως την εορταστική περίοδο οι Αγγλοι την περνούν στα γήπεδα, δίνουν το καλύτερο παράδειγμα για τη γιορτή και μονοπωλούν το ενδιαφέρον του κόσμου. Σαν να λέμε ότι φροντίζουν ιδιαίτερα και το προϊόν τους και το αμπαλάζ.

Και βέβαια, σε όλα τα πρωταθλήματα δυνάμωσαν οι ανταγωνιστές γιατί έτσι γίνονται καλύτεροι και διεκδικούν τα πρωτεία.

Εδώ, τι συμβαίνει αλήθεια; Ο Ολυμπιακός παίζει μόνος του. Ισως δεν φταίει μόνον ο ίδιος, αλλά και οι άλλοι, που θα πρέπει να βρουν λύσεις και να ανέβουν επίπεδο. Ωστε να χτυπήσουν τρόπαια και τα εκατομμύρια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Γιατί το μυστικό προκειμένου να αποκαθηλώσεις τον άλλο είναι να εκτοξευτείς και εσύ, όχι μόνο να ακολουθείς την τακτική του ώριμου φρούτου. Οσα συμβαίνουν αυτή ειδικά τη σεζόν σε αρκετά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, με τις κόντρες να φουντώνουν, το αποδεικνύουν περίτρανα.