Στους 14 ανέβασαν οι ρωσικές αρχές τον αριθμό των νεκρών από τη νέα βομβιστική επίθεση καμικάζι στο Βόλγκογκραντ, αυτή τη φορά σε τρόλεϊ στους δρόμους της πόλης.

Ηέκρηξη πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης που κόστισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους.

Πηγές της ρωσικής αστυνομίας δήλωσαν ότι υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν την επίθεση της Κυριακής στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ με τη επίθεση της Δευτέρας κατά του τρόλεϊ.

Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί για τα μέτρα ασφαλείας εν όψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνουν τον Φεβρουάριο στο Σότσι.

Ηδη, μετά την επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε διατάξει τις υπηρεσίες ασφαλείας να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του πληθυσμού.

Τη Δευτέρα – μετά και το δεύτερο χτύπημα – ο ρώσος ηγέτης διέταξε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε ολόκληρη τη ρωσική επικράτεια, σημαίνοντας γενικό συναγερμό.

Ο Πούτιν είχε έκτακτη σύσκεψη στο Κρεμλίνο με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ για να συντονίσουν την δράση των ρωσικών αρχών απέναντι σε αυτό το νέο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων, εν όψει και της διοργάνωσης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι τον προσεχή Φεβρουάριο.

Το Βόλκγογκραντ -πρόκειται για το ιστορικό Στάλινγκραντ- βρίσκεται λίγο πάνω από την ταραγμένη ρωσική περιφέρεια του Βορείου Καυκάσου, μια σειρά από κυρίως μουσουλμανικές επαρχίες που περιλαμβάνουν την Τσετσενία, όπου η Ρωσία διεξήγαγε τις δύο τελευταίες δεκαετίες δύο πολέμους εναντίον των αυτονομιστών.

Είναι μια πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων και κόμβος για τις μεταφορές στη νότια Ρωσία. Βρίσκεται σε απόσταση 690 χλμ. βορειοανατολικά του Σότσι, όπου θα αρχίσουν στις 7 Φεβρουαρίου οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

«Μπορούμε να περιμένουμε κι άλλες τέτοιες επιθέσεις» δήλωσε ο Αλεξέι Φιλάτοφ, αντιπρόεδρος της ένωσης των βετεράνων της επίλεκτης αντιτρομοκρατικής μονάδας Άλφα.

«Η απειλή είναι τώρα μεγαλύτερη επειδή τώρα οι τρομοκράτες μπορούν να κάνουν τη μεγαλύτερη εντύπωση» δήλωσε στο Reuters. «Τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί από καιρό γύρω από το Σότσι, έτσι οι τρομοκράτες θα πλήττουν τις γειτονικές πόλεις όπως το Βόλγογκραντ» επισήμανε..