Οι περισσότεροι από τους επιβάτες του ρωσικού πλοίου Akademik Shokalskiy που έχει παγιδευτεί από τους πάγους κοντά στην Ανταρκτική, πρόκειται να απομακρυνθούν με ένα κινεζικό ελικόπτερο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτό ανακοινώθηκε μετά την αποτυχημένη προσπάθεια προσέγγισης του πλοίου και από το Aurora Australis, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών.

«Ελήφθη η απόφαση να απομακρυνθούν 52 επιβάτες και τέσσερα μέλη του πληρώματος με ένα ελικόπτερο του κινεζικού πλοίου Σούε Λονγκ, εφόσον οι μετεωρολογικές συνθήκες το επιτρέψουν» διευκρίνισε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Το ρωσικό σκάφος μεταφέρει συνολικά 74 πρόσωπα, επιστήμονες, τουρίστες και μέλη του πληρώματος.

Οι αυστραλιανές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι το παγοθραυστικό Aurora Australis θα πραγματοποιήσει νέα προσπάθεια προσέγγισης του πλοίου, μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες.

Το κέντρο συντονισμού διασώσεων στην Αυστραλία βρίσκεται σε τακτική επαφή με το πλοίο. Η κατάσταση της υγείας όλων των επιβατών και των μελών του πληρώματος είναι καλή.

Το Akademik Shokalskiy απέπλευσε από τη Νέα Ζηλανδία στις 28 Νοεμβρίου για αποστολή στην περιοχή με την ευκαιρία της 100ής επετείου του ταξιδιού του αυστραλού εξερευνητή Ντάγκλας Μόσον στην Ανταρκτική.

Στις 24 Δεκεμβρίου παγιδεύτηκε στον πάγο. Μέσα στο πλοίο βρίσκονται επιστήμονες και τουρίστες, πολλοί από τους οποίους είναι Αυστραλοί, και ένα ρωσικό πλήρωμα.