«Συνωμοσία» και «παγίδα που έχει στόχο να επισκιάσει το κύρος της Τουρκίας τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της» -σενάριο στο οποίο επιμένει από την πρώτη στιγμή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- κατήγγειλε εκ νέου ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρίντς μετά το τέλος του πρώτου υπουργικού συμβουλίου που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας μετά τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε -εκτάκτως και εξ ανάγκης- στη δίνη του σκανδάλου διαφθοράς.

Το πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο έχει στοιχίσει περισσότερο από 100 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της Τουρκίας, δήλωσε ο Μπουλέντ Αρίντς, αναφερόμενος στην πτώση της τουρκικής λίρας και των τουρκικών αγορών που προκλήθηκε την περασμένη εβδομάδα από την άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση.

Η τουρκική λίρα και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ανέκαμψαν τη Δευτέρα.

Δείχνοντας αισιοδοξία, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ εξέφρασε την ελπίδα για μια «ταχεία» ανάκαμψη των αγορών, και ο νέος υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί στοιχημάτισε σε μια επιστροφή στην ομαλότητα «ως το τέλος της εβδομάδας».

Ωστόσο οι εργοδότες της Τουρκίας παραμένουν από την πλευρά τους πολύ πιο ανήσυχοι.

Απαντώντας σε ερώτηση του τουρκικού περιοδικού Ekonomist, περισσότερα από τα δύο τρίτα (71%) των 132 προέδρων διευθυνόντων συμβούλων τουρκικών εταιρειών ή ξένων που εδρεύουν στην Τουρκία εξέφρασαν φόβους για έναν σοβαρό αντίκτυπο το 2014 στην οικονομία της Τουρκίας, η οποία έχει ήδη πληγεί από την κρίση και την νομισματική πολιτική της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed).

Όπως και ο Ερντογάν, ο νέος υπουργός Εσωτερικών του, ο Εφκάν Αλά, κατήγγειλε την ευθύνη που φέρει η αδελφότητα του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν για την έρευνα που διεξάγεται κατά της διαφθοράς, η οποία έχει ήδη οδηγήσει στην φυλάκιση περίπου 20 προσωπικοτήτων που πρόσκεινται στην εξουσία.

«Η επιχείρηση αυτή αποτελεί μια απόπειρα δολοφονίας την παραμονή των εκλογών […] σχεδόν ένα πραξικόπημα» δηλώνει ο Αλά στην εφημερίδα Sabah.

Η παλιά σύμμαχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, η οργάνωση του Γκιουλέν, η οποία ασκεί μεγάλη επιρροή στην αστυνομία και στο δικαστικό σώμα στην Τουρκία, κήρυξε τον πόλεμο στην κυβέρνηση κατά του σχεδίου της να κλείσει ορισμένα ιδιωτικά σχολεία τα οποία συνιστούσαν γι’ αυτήν πηγή οικονομικών εσόδων.

Μέσω ανακοίνωσης του Ιδρύματος Δημοσιογράφων και Συγγραφέων, του οποίου επίτιμος πρόεδρος είναι ο Γκιουλέν, η αδελφότητα ανέφερε τη Δευτέρα ότι δεν έχει «καμία εχθρότητα» απέναντι στο AKP και διέψευσε ότι συνιστά «κράτος εν κράτει», όπως είχε καταγγείλει ο Ερντογάν.

Ωστόσο, το ίδρυμα πρόσθεσε ότι «μεγάλη ανησυχία» του προκαλούν οι «αυταρχικές» τάσεις του πρωθυπουργού. «Είναι προφανές ότι στην Τουρκία, οι κυβερνήσεις που εμπλέκονται στη διαφθορά […] έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη και κάθε αξιοπιστία» επέμεινε.

Οι διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς που έγιναν την Παρασκευή το βράδυ, οι οποίες κατεστάλησαν με σκληρότητα στη Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα, συγκέντρωσαν μόνον μερικές χιλιάδες ανθρώπους σε περίπου δέκα πόλεις, απέχοντας κατά πολύ από τις μαζικές διαδηλώσεις του Ιουνίου.

Ωστόσο οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης αξιώνουν σε καθημερινή βάση την παραίτηση του Ερντογάν.

«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας που ένας πρωθυπουργός υπερασπίζεται κλέφτες», δήλωσε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο αρχηγός του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί κατηγόρησε από την πλευρά του τον Ερντογάν ότι εγείρει «εμπόδια» στη Δικαιοσύνη και την αστυνομία.

Από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο, η κυβέρνηση έχει καθαιρέσει πολλές δεκάδες στελέχη της ανώτερης ιεραρχίας της αστυνομίας, τα οποία κατηγορούνται ότι πρόσκεινται στο κίνημα του Γκιουλέν, και έχει διορίσει νέους εισαγγελείς για να πλαισιώσουν αυτούς που ηγούνται της έρευνας που την απειλεί.

Ένας από αυτούς κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα την αστυνομία ότι αρνήθηκε να εκτελέσει εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί κατά περίπου 30 νέων προσώπων που ήταν ύποπτα για απάτη και ήταν όλα προσκείμενα στην κυβέρνηση.

Τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεσμεύτηκε ότι «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, δικαστικώς ή νομικώς, κατά αυτών που κάνουν κατάχρηση των εξουσιών τους».