Τις διαθέσεις της τρόικας αναμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου να καταγράψουν εντός του Ιανουαρίου, προκειμένου να διαμορφώσουν και την κυβερνητική ατζέντα του 2014. Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά επισημαίνουν ότι ο σχεδιασμός θα παραμένει μετέωρος όσο θα παραμένουν σε εκκρεμότητα το χρηματοδοτικό κενό και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Είναι προφανές ότι ήδη οι προτεραιότητες και οι προσδοκίες της κυβέρνησης έχουν μεταφερθεί στους δανειστές, αλλά το σχέδιο που προετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ο Πρωθυπουργός εξαρτάται σχεδόν απόλυτα από το πλαίσιο κινήσεων της τρόικας.
Ο κ. Σαμαράς μάλιστα έχει καταστήσει σαφές σε κορυφαίο επίπεδο προς την πλευρά των δανειστών ότι δεν υπάρχει περιθώριο για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, όπως επίσης ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει κωλυσιεργία στις τελικές αποφάσεις για το δημοσιονομικό κενό.             
Παρότι ο χρονικός ορίζοντας για τις κρίσιμες αποφάσεις έχει μετατεθεί στον προσεχή Απρίλιο, στο κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστούν ότι η τρόικα θα ανοίξει τα χαρτιά της ή τουλάχιστον θα αφήσει να διαφανούν οι προθέσεις της ακόμη και από το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, οπότε αναμένεται η επάνοδος στην Αθήνα των κ.κ. Μορς, Μαζούχ και Τόμσεν.      
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θα επιθυμούσαν να αποφευχθεί μια σκληρή διελκυστίνδα με τους δανειστές, ώστε η κυβέρνηση να διαχειριστεί με περισσότερη ενέργεια και σε ευνοϊκότερο περιβάλλον την ελληνική προεδρία στην ΕΕ. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η τακτική που θα ακολουθήσει η τρόικα παραμένει γρίφος.
«Αν θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα και να τεντώσουν το σχοινί, θα φανεί από την πρώτη στιγμή. Υπάρχουν ανοιχτά θέματα, η κυβέρνηση κατήρτισε προϋπολογισμό και ενέκρινε μέτρα όπως η παράταση στον χαμηλό ΦΠΑ για την εστίαση, χωρίς να υπάρχει η συναίνεση της τρόικας. Αν οι δανειστές ψάχνουν για αγκάθια, αυτά θα βρεθούν...», τονίζουν με έμφαση.
Το μήνυμα είναι ότι αν η τρόικα επιμείνει στις δικές της θέσεις για το δημοσιονομικό κενό, ανεβάζοντας το άνω του 1,5 δισ. ευρώ, ή αν επιμείνει στις εκτιμήσεις για σοβαρή απώλεια εσόδων από τον νέο φόρο ακινήτων ή από τη διατήρηση του συντελεστή 13% για τον ΦΠΑ στην εστίαση, τότε μπορεί να υπάρξει εμπλοκή που θα οδηγήσει εκτός τροχιάς τόσο τις διαπραγματεύσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα και την αναδιανομή του όσο και τις συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.      

ΤΡΙΠΛΕΣ ΚΑΛΠΕΣ. Σε μια τέτοια εξέλιξη, από το κυβερνητικό επιτελείο δεν αποκλείουν να τεθεί επί τάπητος ακόμη και το ενδεχόμενο για τριπλές κάλπες τον Μάιο, αφού η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών και των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση σχεδόν αφοπλισμένη και σε εκρηκτικό πολιτικό σκηνικό.  
Την κυβερνητική στάση κατά τη νέα φάση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα έχει συζητήσει διεξοδικά ο κ. Σαμαράς με τον Βαγγέλη Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, οι οποίοι επίσης αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντοχές για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και ότι το όποιο κενό υπάρξει θα πρέπει να καλυφθεί μόνο μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από