Δυο περιστέρια που φτερουγίζουν γύρω από μια κρεμμύδα –σύμβολα ειρήνης και καλής τύχης –κι ένα καράβι που «υπόσχεται» ένα καλοτάξιδο 2014 χάραξε πάνω στο φετινόγούριτου Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής η σπουδαιότερη εν ζωή ελληνίδα γλύπτρια Ναταλία Μελά. Το «Αναφτερούγισμα» (σε εκτέλεση του χαράκτη Γιάννη Γουρζή) κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων σε ασήμι (50 ευρώ), ασήμι – χρυσό (180 ευρώ) και σε 100 αριθμημένα χρυσά 18 Κ (700 ευρώ).

Ενα ασυνήθιστο θέμα για γούρι, το φίδι, που στην αρχαιότητα ήταν ο θεός Δίας Μειλίχιος ο οποίος χάριζε πλούτη (σε σχέδιο Μ-art Manolioudakis), είναι η πρόταση του Μουσείου Ακρόπολης. Κυκλοφορεί σε ασημένιο μενταγιόν (29 ευρώ), βραχιόλι (29 ευρώ), σκουλαρίκια (58 ευρώ).

Πιστή στην παράδοση και φέτος, η Μαρία Παπαστάμου σχεδίασε το γούρι της νέας χρονιάς για την Εθνική Πινακοθήκη σε ένα κομψό κρεμαστό κόσμημα για τον λαιμό (20 ευρώ).

Η λέξη «υπόσχεση» είναι αποτυπωμένη με το ελληνικό αλφάβητο της γραφής Μπράιγ στο γούρι του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Φιλοτεχνημένο από αλπακά και κλωστές από τη Μαρίνα Ζάχου, διατίθεται ως κρεμαστό για τον λαιμό, μπρελόκ, καρφίτσα και σελιδοδείκτης (14 ευρώ).

Πολύ πλύσιμο πρέπει να πέσει ως ότου λειώσει το σαπούνι μέσα στο οποίο η εικαστικός Γιούλα Χατζηγεωργίου έχει κλείσει το ορειχάλκινο επιχρυσωμένο γούρι του 2014 στην γκαλερί Ζουμπουλάκη (15 ευρώ).