Με τους καταναλωτές να συρρέουν στο κέντρο της Αθήνας το Σάββατο έως τις 11 το βράδυ, αλλά τις πωλήσεις των καταστημάτων να μην είναι ανάλογες της επισκεψιμότητας, γιορτάστηκε η Λευκή Νύχτα στο κέντρο της Αθήνας.

Οι μικροαντιδράσεις και η πορεία διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν φορείς εργαζομένων στο λιανεμπόριο δεν άλλαξαν το εορταστικό κλίμα, ενώ οι παράλληλες εκδηλώσεις που είχε διοργανώσει ο Δήμος Αθηναίων θύμιζαν άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως τη Ρώμη, το Μιλάνο, τη Βαρκελώνη και το Παρίσι, όπου η Λευκή Νύχτα αποτελεί θεσμό και εφαρμόζεται εδώ και χρόνια προκειμένου να ενισχύεται η επισκεψιμότητα των εμπορικών καταστημάτων αλλά και να προβάλλονται οι πόλεις.

Με τα καταστήματα της οδού Ερμού να έχουν την τιμητική τους, οι Αθηναίοι που αψήφησαν τις ψιχάλες και κατέβηκαν στο Σύνταγμα είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους για πρώτη φορά μέχρι αργά το βράδυ. Η οδός Ερμού και οι γύρω δρόμοι γέμισαν με κόσμο, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι στις 8 το απόγευμα, που έκλεισε το πολυκατάστημα Αττικα, καταναλωτές χτυπούσαν τις πόρτες ζητώντας να ανοίξει και να λειτουργήσει έως τις 11 το βράδυ.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ. «Το βράδυ του Σαββάτου, με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, τα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας παρέμειναν ανοικτά και φωτεινά μέχρι αργά. Η παράταση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τη συγκεκριμένη ημέρα είχε απόλυτη επιτυχία, αφού χιλιάδες κόσμου επισκέφτηκαν το κέντρο της Αθήνας και έδωσαν στην πρωτεύουσα μια εικόνα αναζωογόνησης», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης.

Ομως, όπως υπογραμμίζουν εκπρόσωποι των εμπόρων, οι πωλήσεις δεν ήταν ανάλογες με την προσέλευση των επισκεπτών, αν και το αποτέλεσμα της συμμετοχής των ανοικτών εμπορικών καταστημάτων δημιούργησε στους καταναλωτές τη διάθεση να δουν τις βιτρίνες και να διασκεδάσουν με μικρές «έξυπνες» αγορές.

Ιδιαίτερα για τη φετινή εορταστική περίοδο οι έμποροι εκτιμούν ότι οι συνολικές πωλήσεις είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, στα 6,8 δισ. ευρώ έναντι 7,6 δισ. το 2012, δηλαδή κατά 10,5% χαμηλότερα.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ. Χθες, τελευταία Κυριακή του χρόνου, τα καταστήματα στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας έμειναν κλειστά μετά τις αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών. Παρά τις προτάσεις που διατυπώθηκαν από μερίδα του εμπορικού κόσμου για λειτουργία των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του χρόνου, αυτά έμειναν κλειστά εκτός των περιπτώσεων εκείνων όπου υπάρχει ήδη απόφαση του τοπικού αντιπεριφερειάρχη και συγκεκριμένα της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων και του Ηρακλείου της Κρήτης, στις περιοχές της Χερσονήσου και του Μαλεβιζίου. Επίσης ανοικτά ήταν και τα καταστήματα στα Χανιά της Κρήτης κατά παράβαση της απόφασης του αντιπεριφερειάρχη, καθώς δεν προέβλεπε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του έτους.

ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ. Σήµερα Δευτέρα τα εµπορικά καταστήµατα σε όλη την Ελλάδα θα είναι ανοικτά από τις 9.00 έως τις 21.00 και την Τρίτη από τις 9.00 έως τις 18.00. Τα καταστήµατα θα παραµείνουν κλειστά την Τετάρτη (Πρωτοχρονιά) και την Πέµπτη.
Και άλλες πόλεις

Η Λευκή Νύχτα της Αθήνας δεν ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε φέτος στη χώρα μας. Το Σάββατο 29 Ιουνίου ο Δήμος του Ιλίου αποφάσισε να ανοίξουν τα καταστήματα στις 7 το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ. Δύο μήνες μετά, το τελευταίο Σάββατο του Αυγούστου, χιλιάδες κάτοικοι έκαναν βόλτα στα καταστήματα του κέντρου της Καλαμάτας αλλά και μεταμεσονύχτια ψώνια, καθώς τα μαγαζιά άνοιξαν τις πόρτες για τους καταναλωτές στις 8 το βράδυ και παρέμειναν ανοιχτά έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Παράλληλα, δε, διοργανώθηκαν μουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Πάντως, η Λευκή Νύχτα σχολιάστηκε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με κάποια από τα σχόλια να είναι αρκετά επικριτικά.