Στην ολοκλήρωση του ελέγχου 44 περιπτώσεων καταθετών που κατά τα έτη 2009, 2010 και 2011 έστειλαν στο εξωτερικό μεγάλα χρηματικά εμβάσματα προχώρησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.

Μιλώντας τη Δευτέρα το πρωί στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» o Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης αποκάλυψε πως το τελευταίο δίμηνο ελέγχθηκαν με διαδικασίες εξπρές 44 από τις 24.710 υποθέσεις φορολογουμένων που την περίοδο 2009-2011 έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό.

Από τις υποθέσεις αυτές που επελέγησαν με τις νέες μεθόδους ανάλυσης κινδύνου που χρησιμοποιούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 12 υποθέσεις (27% του συνόλου των ελεγχόμενων υποθέσεων) και στις οποίες βεβαιώθηκαν πρόστιμα και φόροι ύψους 7,2 εκατ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί πως η φορολογική συμπεριφορά κάθε φορολογούμενου παρακολουθείται και αξιολογείται με βάση κριτήρια και τη χρήση μεθόδων ανάλυσης (risk analysis), που αποτυπώνουν υψηλές πιθανότητες διάπραξης φορολογικών παραβάσεων. Έτσι, οι φορολογούμενοι βαθμολογούνται με ένα σύστημα μορίων (point system) και όποιοι συγκεντρώνουν τα περισσότερα μόρια εντάσσονται σε λίστες επιλεχθέντων για έλεγχο.

Το γεγονός ότι σε σύνολο 44 υποθέσεων εντοπίσθηκαν 12 παραβάτες δεν σημαίνει ότι σε σύνολο 24.710 υποθέσεων οι παραβάτες είναι 6.671 (27% του συνόλου).