«Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει Τρίτο Μνημόνιο» σχολιάζει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος εκφράζει για ακόμη μια φορά τη αισιοδοξία του για την πορεία της χώρας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, ο Γιάννης Στουρνάρας αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει τρίτο Μνημόνιο για τη χώρα και προαναγγέλλει έξοδο στις αγορές στο β' εξάμηνο του 2014.

«Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα φαίνεται πως βγαίνει με τα υπόλοιπα που υπάρχουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επομένως δεν μιλάμε για νέο δανεισμό αυτή τη στιγμή», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Σημειώνει επίσης ότι μειώσεις φορολογικών συντελεστών θα πρέπει να αναμένονται από το 2016 επισημαίνοντας ότι «δεν θα υπάρξει άλλο φορολογικό σύστημα. Οι κώδικες που περάσαμε από τη Βουλή έχουν επιφέρει μεγάλη απλοποίηση».

Ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, παραδέχεται ότι για τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας (ΦΠΑ στην εστίαση, πλειστηριασμοί) οι δανειστές «δεν ήταν ευτυχείς» συμπληρώνοντας ότι θα υπάρξουν ισοδύναμα, ενώ προσθέτει ότι δεν θα χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, αλλά το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2014-2017, στο οποίο θα περιγράφονται ενδεικτικά τα μέτρα μέσω των οποίων θα καλυφθεί τυχόν δημοσιονομικό κενό.

Εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κενό είναι «κάτω από το 1 δισ. ευρώ σήμερα» και εξηγεί ότι έχουν γίνει αρκετές προτάσεις για την κάλυψή του. «Πολλές εξ αυτών είναι από την πλευρά των εσόδων και εφάπαξ, αλλά από την άλλη πλευρά το επιχείρημά μας είναι ότι και πολλές δαπάνες είναι εφάπαξ».

Για το θέμα της μείωσης του χρέους, εκτιμά πως η συζήτηση θα ξεκινήσει προ των ευρωεκλογών, αλλά θα ολοκληρωθεί αργότερα, με την Ελλάδα να επιδιώκει «μια σημαντική μείωση επιτοκίων και μια σημαντική μετατόπιση προς το μέλλον των χρεωλυσίων».

Επιμένει ότι τυχόν μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα οδηγούσε σε έξαρση λαθρεμπορίου και τονίζει πως δεν θα τεθεί τέτοιο θέμα στην τρόικα. «Έχω άριστες σχέσεις με πολλούς βουλευτές, ακόμα και με όσους κάθε τόσο μπορεί να διαφωνούν. Όμως, πιστέψτε με κάνω μια πολύ δύσκολη δουλειά, που την επιβάλουν η πατρίδα μου και η συνείδησή μου. Πάντως σάκος του μποξ δεν αισθάνομαι», δηλώνει. Προσθέτει ότι οι σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά παραμένουν ίδιες «σε απόλυτο βαθμό» και τονίζει ότι δεν έχει περάσει ποτέ από το μυαλό του η σκέψη να παραιτηθεί.

Αναφερόμενος, τέλος, στις τράπεζες εξηγεί πως ο νόμος θα θέτει το πλαίσιο ιδιωτικοποίησης και η διαδικασία θα είναι ανοικτή σε Έλληνες και ξένους, ενώ δεν αποκλείει εντός του 2014 να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις. Επαναλαμβάνει, επίσης, πως οι καταθέσεις δεν πρόκειται να κουρευτούν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από