Ηταν 6 Μαΐου του 2009. Στο Στάμφορντ Μπριτζ του Λονδίνου παίζεται το τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων του αγώνα μεταξύ Μπαρτσελόνα και Τσέλσι για την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Αντρες Ινιέστα σκοράρει και η ομάδα του προκρίνεται.

Εννέα μήνες αργότερα, πέντε νοσοκομεία της Καταλωνίας ανακοινώνουν ότι οι γεννήσεις αυξήθηκαν κατά 45%. Τα φαινόμενο δεν είναι καθημερινό. Ούτε συμβαίνει σε κάθε αγώνα, ούτε σε κάθε ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Την ημέρα εκείνη οι Καταλανοί αισθάνονται ιδιαίτερη ψυχική και σωματική ανάταση. Τόση, που οι ειδικοί στον αθλητισμό διατείνονται ότι η ομάδα πήρε τόση ώθηση, ώστε τρεις εβδομάδες αργότερα να νικήσει με άνεση τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό του θεσμού.
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην επιστημονική επιθεώρηση «British Medical Journal», βιοστατιστικοί διερεύνησαν προσεκτικά εάν η αύξηση των γεννήσεων εκείνη την περίοδο ήταν πραγματική ή όχι. Αυτό έγινε καταμετρώντας τις γεννήσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2010, δηλαδή, κατ’ επέκταση, όλες τις ημερομηνίες κατά τις οποίες πιθανόν είχε συλληφθεί παιδί, με ερωτική πράξη που έγινε λίγο μετά τον αγώνα.
Το ζητούμενο επιβεβαιώθηκε, αλλά αυτό που προέκυψε ήταν ότι βάζοντας στο μικροσκόπιο όλα τα νοσοκομεία και όλους τους τοκετούς που έγιναν στην περιοχή την περίοδο εκείνη, η πραγματική αύξηση ήταν 16,1% και όχι 45% που είχε προκύψει από τα πέντε μαιευτήρια. Αυτό σε απόλυτο αριθμό μεταφράζεται σε 26 μωρά περισσότερα εκείνο τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου χρόνου.
Ωστόσο, οι ειδικοί θα έπρεπε να μελετήσουν και τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, καθώς ήταν φυσικό και εκείνες τις ημέρες να υπήρχε αύξηση στους τοκετούς. Το αποτέλεσμα δεν επιβεβαίωσε το αρχικό ποσοστό, αλλά βρέθηκε επίσης σημαντική αύξηση που έφθανε στο 11%.
Οι ειδικοί σχολιάζουν ότι «είναι πιθανό η σεξουαλική και ερωτική έξαψη που προέκυψε από τη νίκη της Μπαρτσελόνα να οδήγησε σε αύξηση των γεννήσεων τους επόμενους μήνες, τη στιγμή μάλιστα που οι γεννήσεις στην Ισπανία και λόγω κρίσης τα επόμενα χρόνια μειώνονταν». Αρα βιοστατιστικά τα ποσοστά θα ήταν αρκετά μεγαλύτερα εάν δεν υπήρχε η κρίση και ο αριθμός των γεννήσεων συγκριτικά πολύ μεγαλύτερος.

«Τα αποτελέσματα έχουν διαφορετικές ερμηνείες», αναφέρει ο Χισούς Μοντεσίνος από το Πανεπιστήμιο Xarxa Assistencial de Manresaτης Βαρκελώνης. Οπως εξηγούν οι επιστήμονες που έκαναν την έρευνα, είναι πραγματικότητα ότι τα ανθρώπινα συναισθήματα μπορούν να προκαλέσουν ανακατατάξεις στον αριθμό των γεννήσεων. Επίσης, άσχημα γεγονότα μπορεί να μειώσουν τη διάθεση για σεξ και κατ’ επέκταση τις γεννήσεις. «Το να κατανοήσουμε τον μηχανισμό αυτόν θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και για την κατανόηση της δημογραφίας. Ωστόσο θα πρέπει να γίνει πολύ πιο εκτενής μελέτη», καταλήγει ο δρ Μοντεσίνος.